Безпеку кораблів-перевізників українського зерна взяли на себе Туреччина й ООН - Подоляк

Безпеку кораблів-перевізників українського зерна взяли на себе Туреччина й ООН - Подоляк

Укрінформ
Україна продовжить робити все можливе, щоб українське зерно досягло всіх, хто сьогодні його потребує.

Про це східноєвропейському бюро азербайджанського інформагентства Report заявив радник глави Офісу Президента України Михайло Подоляк.

"Україна продовжить виконувати взяті на себе зобов'язання перед Туреччиною та ООН і робити все можливе, щоб українське зерно досягло всіх, хто сьогодні його потребує. Ми чудово розуміємо всі ризики. Але для нас ситуація принципово не змінюється - ми не збираємося пускати у свої територіальні води російські кораблі і, у разі необхідності, будемо застосовувати силу. А безпеку навантаження зерна на кораблі третіх країн і безпеку вивезення зерна взяли на себе Туреччина та ООН", - зазначив він.

Читайте також: Кубраков розповів, як працюватиме «зерновий коридор»

Коментуючи обстріл росією порту Одеси через добу після підписання в Стамбулі угоди про експорт зерна, Подоляк зазначив, що Туреччині та ООН доведеться по своїх каналах пояснити росії, чому світ сильно здивований їхньою такою цинічною поведінкою: "Сьогодні ми боремося за незалежність, але відчуваємо велику відповідальність перед африканським і близькосхідним світом. Україна як ніхто знає, що таке штучний голодомор, і не дасть повторити його в будь-якій точці земної кулі".

За його словами, Україна чудово розуміє всі ризики, що виникають на глобальних продовольчих ринках через дефіцит зернових.

Читайте також: Україна припинить експорт зерна, якщо в Чорному морі будуть загрози - Кубраков

"Якщо Україна готова виконувати всі свої зобов'язання перед міжнародними партнерами, то росія навпаки спровокувала кризу і використовувала її у своїх цілях, створюючи додаткові нестабільності в різних регіонах. І продовжує це робити. Розуміючи реальні мотиви рф щодо блокади акваторії Чорного моря, ми ніколи не мали ілюзій з приводу реальної ціни обіцянок представників російської федерації. Росія завжди говорить одне, а робить інше, часто навмисно йдучи на провокації. Тому Україна і не підписувала жодних документів з росією у Стамбулі. Це важливо наголосити - жодних прямих домовленостей у нас немає", - додав Подоляк.

Він наголосив, що в України прямі договори лише з Туреччиною та ООН, і стосуються вони саме перевалки та транспортування українського зерна.

"Росія паралельно з нами взяла на себе дзеркальні зобов'язання з так званими "доповненнями в частині безпеки". Серед них, у тому числі, гарантії безпеки транспортним маршрутам та місцям зернової перевалки у трьох портах України, а також відмова завдавати ударів по нашій портовій інфраструктурі", - заявив Подоляк.

Читайте також: Першим для вивезення зерна з України запрацює порт «Чорноморськ»

Радник глави Офісу Президента України зазначив, що порушивши договір наступного дня після підписання, москва вдарила не по Україні, а, насамперед, по сторонах-посередниках: "Це, на мою думку, безумовний удар по репутації Туреччини та ООН, тому що саме вони гарантували виконання росією певних умов транспортування".

Як повідомляв Укрінформ, у Стамбулі, за результатами чотиристоронньої зустрічі України, Туреччини, ООН та росії, 22 липня підписано угоду, в рамках якої здійснюватиметься вивіз зерна та іншого продовольства з портів України.

Після підписання 22 липня Ініціативи щодо експорту зерна та пов'язаних харчових продуктів морським шляхом, ведеться підготовка портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» до відновлення роботи. Захід суден у них і вихід здійснюватиметься шляхом формування каравану, що супроводжує судно лідирування.

23 липня ворог атакував Одеський морський торговельний порт крилатими ракетами типу "Калібр". Дві ракети були збиті силами протиповітряної оборони, ще дві влучили в об'єкти інфраструктури порту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-