Берлін не вважає порушенням санкцій повернення рф газової турбіни для Nord Stream

Берлін не вважає порушенням санкцій повернення рф газової турбіни для Nord Stream

Укрінформ
Офіційний Берлін узяв до уваги протест Києва щодо повернення Канадою росії турбіни для газопроводу «Північний потік - 1», але порушенням санкцій це не вважає.

Про це заявила представниця федерального уряду ФРН журналістам у понеділок, передає Укрінформ.

«Ми взяли заяву (уряду України) до відома», - заявила Крістіане Гоффманн. При цьому вона акцентувала на тому, що «санкції не торкаються транзиту газу», отже, порушення санкційного режиму в такій ситуації немає. Водночас позиція західних партнерів полягає у тому, що санкції не мають шкодити їм більше, ніж росії.

Читайте також: Турбіна для Nord Stream: до МЗС України викликали канадського дипломата

Гоффманн не змогла відповісти на запитання, чи вжив уряд заходів, аби гарантувати, що турбіна буде використана саме на цьому газогоні, а не інших об’єктах, з огляду на попередні скандали навколо компанії Siemens, продукція якої опинилася в окупованому Криму.

«Я нічого не можу сказати про це», - визнала чиновниця.

Тим часом у Мінекономіки стверджують, що про це має подбати компанія-виробник, а не влада.

«Відправити турбіну в росію та слідкувати за нею не є завданням федерального уряду, але компанії. Вона, безумовно, вжила запобіжних заходів», - запевнила представниця відомства. Вона також поінформувала, що транспортуванням турбіни – з Канади до Німеччини, а потім далі в росію - також опікується Siemens.

Читайте також: США підтримали рішення Канади про передачу турбіни для Nord Stream

Як повідомлялось, уряд ФРН провів переговори з Канадою, де обслуговувалася турбіна, та умовив партнерів порушити санкції та повернути відремонтований агрегат росії. Німецькі політики сподіваються в такий спосіб гарантувати, що після техобслуговування газогону, яке має завершитися 21 липня, газ знову буде постачатися росією у попередніх обсягах. Водночас самі ці політики не вірять поясненням газпрому про те, що скорочення транспортування газу до 40% від потужностей пов’язане із суто технічними причинами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-