Польща хоче допомогти Україні експортувати збіжжя за кордон

Польща хоче допомогти Україні експортувати збіжжя за кордон

Укрінформ
Варшава планує запропонувати Києву свої комунікаційні послуги в експорті українського збіжжя за кордон, в умовах блокади російським агресором українських портів в акваторії Чорного моря.

Про це в рамках регіональної конференції ООН з питань продовольства і сільського господарства, що проходить у польській Лодзі, заявив віцепрем’єр-міністр, міністр сільського господарства РП Генрик Ковальчик, передає Укрінформ з посиланням на PAP.

“Ми можемо допомогти Україні в експорті зерна. Йдеться про забезпечення комунікаційних шляхів, хоча, звичайно, ми повністю не замінимо чорноморські порти”,- заявив Ковальчик.

За його словами, є певні комунікаційні обмеження як з українського, так і польського боку, зокрема недостатня кількість вагонів і вантажівок.

“Без сумніву, ми працюватимемо цілодобово над прикордонним пропуском і в питанні забезпечення транспортом, щоб допомогти Україні експортувати збіжжя”,- заявив польський віцепрем’єр.

Читайте також: США і Європа шукають спосіб допомогти Україні вивести зерно на світовий ринок - Байден

Як повідомлялося, у середу очікується заява Єврокомісії, де буде представлено план дій щодо того, яким чином ЄК та країни-члени ЄС можуть допомогти Україні експортувати збіжжя на Близький Схід та до Африки в умовах блокади російським агресором українських портів.

росія з 24 лютого веде повномасштабну війну з Україною, зокрема блокуючи усі українські порти. Відтак, Україна не може експортувати збіжжя за кордон, що загрожує продовольчою кризою і навіть голодом в окремих регіонах світу.

росія у великих масштабах вивозить викрадене продовольство з тимчасово окупованих територій України.

Читайте також: Порти країн Балтії найбільш перспективні для експорту українського зерна – Мінагрополітики

Крім того, за даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FАО), станом на початок травня близько 25 млн тонн зерна застрягли в Україні, оскільки його неможливо вивезти через блокування росією морських портів та проблеми з інфраструктурою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-