Бербок назвала строки відмови від російських енергоносіїв

Бербок назвала строки відмови від російських енергоносіїв

Оновлено
Укрінформ
Німеччина хоче досягти повної відмови від імпорту російських енергоносіїв у найкоротші терміни і вже має чіткий план відмови від вугілля та нафти з рф.

Про це заявила глава МЗС ФРН Анналена Бербок у Ризі 20 квітня після переговорів з колегами з трьох країн Балтії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Німецький міністр наголосила, що безпека у Європі означає, зокрема, позбавлення залежності від росії, насамперед в енергетичній політиці.

«Заявляю чітко, що Німеччина також повністю відмовиться від імпорту російських енергоносіїв: від вугілля до кінця літа; імпорт нафти буде до літа скорочено вдвічі і до кінця року він становитиме нуль», - сказала Бербок.

За її словами, наступним буде газ, причому згідно з єдиним європейським планом. Те, що ЄС разом і повністю відмовиться від російського газу, буде проявом сили Євроспільноти, переконана німецький урядовець.

Читайте також: Україна запропонувала комплексний підхід для позбавлення ЄС залежності від енергоресурсів рф

Вона зазначила, що воліла би покінчити з газовою залежністю «краще сьогодні, ніж завтра». Бербок визнала, що саме в цій галузі Німеччина «зробила в минулому помилки», зокрема посилювала залежність від рф будівництвом газогону «Північний потік - 2», віддала газові сховища "в руки" російських компаній - і це після 2014 року. Однак зараз, на її думку, потрібно не шукати винних, а якнайшвидше зробити правильні висновки та виконати те, що треба було зробити ще 8 років тому - відмовитися від російського газу.

Глава МЗС ФРН зауважила у цьому зв'язку, що цей імпорт уже вдалося суттєво зменшити. На її думку, замість газопроводу краще було створити «Балтійський потік» чистої (вітрової) енергетики.

«Наша європейська відповідь на загарбницьку війну путіна має полягати у зміцненні європейського суверенітету, й не лише в питаннях енергетики», - підкреслила глава МЗС ФРН.

Політик наголосила на важливості розвитку відновлюваних джерел енергії. Відмова від викопних енергоносіїв, зазначила Бербок, є «подвійним безпековим чинником». Водночас спільна боротьба з кліматичними змінами також є фактором протистояння політиці рф, упевнена вона.

Читайте також: Посол Мельник сподівається на німецьку зброю для України та ембарго на нафту і газ для росії

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб.

ЄС застосував п’ять пакетів економічних та індивідуальних санкцій проти росії та її чиновників і готує шостий пакет секторальних санкцій, який може охоплювати російський імпорт енергоносіїв, зокрема нафти, що на сьогодні залишається головним джерелом живлення російської «машини війни».

Фото: Christoph Soeder/dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-