Мінекономіки ФРН не консультувалось з Україною щодо сертифікації Nord Stream 2 - Вітренко

Мінекономіки ФРН не консультувалось з Україною щодо сертифікації Nord Stream 2 - Вітренко

Укрінформ
Голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко заявив, що Мінекономіки Німеччини не консультувалося з Україною з приводу сертифікації Nord Stream 2.

Як передає Укрінформ, про це Вітренко заявив у Фейсбуці.

“Міністерство економіки та енергетики Німеччини надало німецькому Регулятору офіційний висновок, що сертифікація оператора Північного Потоку - 2 не загрожує безпеці постачання газу в Німеччині та інших країнах Європейського Союзу”, - йдеться в повідомленні.

Вітренко повідомив, що при цьому міністерство зазначило перелік країн з якими були проведені відповідні консультації, серед цих країн не має України.

Читайте також: Кулеба: Росія шантажує Європу високими цінами на газ, щоб прискорити сертифікацію Nord Stream 2

Він також нагадав, що Україна - один з основних транзитерів газу в Євросоюз.

“Ми можемо розказати, як сертифікація оператора Північний Потік-2, за поточних умов, тобто без реального відокремлення власності від Газпрому, без реального доступу третіх сторін до експортних газопроводів з Росії до ЄС, несе критичну загрозу для безпеки постачання газу в Німеччині та інших країнах ЄС”, - заявив Вітренко.

Читайте також: Україна підготувала низку кроків у разі припинення Росією газопостачання – Кулеба

Також Вітренко нагадав, як дії Газпрому створювали критичну ситуацію для безпеки постачання газу у 2009, 2014 та 2018 роках.

“Зараз Газпром це показує уже всій Європі, штучно обмежуючи постачання. Для тих, хто все ще хоче визнавати штучність цих обмежень, прямий шантаж, використання газу як зброї, Путін публічно заявляє - дайте запустити Північний Потік-2 та отримаєте додаткові обсяги газу”, - заявив голова правління Нафтогазу.

Читайте також: У Меркель не коментують висновки експертів, що Nord Stream 2 зайвий

Також Вітренко повідомив, що коли запрацює Північний Потік-2, Путін зможе припинити фізичний транзит через Україну. Тоді Німеччина та інші країни ЄС будуть критично залежати від постачання газу через Північний Потік - 2. На відміну від української газотранспортної системи, у Північного Потоку - 2 не має резервних потужностей і не має сховищ.

Читайте також: Енергетичну кризу в Європі спричинила залежність від Газпрому - прем’єр Польщі

Як повідомляв Укрінформ, 20 жовтня Оператор ГТС України подав заявку до німецького енергетичного регулятора (Bundesnetzagentur) на участь у процедурі сертифікації компанії-оператора газогону Nord Stream 2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-