У Меркель не коментують висновки експертів, що Nord Stream 2 зайвий

У Меркель не коментують висновки експертів, що Nord Stream 2 зайвий

Укрінформ
Нинішнє різке зростання цін на енергоносії не повинно стати перешкодою на шляху досягнення кліматичної нейтральності.

На цьому наголосила канцлер ФРН Анґела Меркель, коментуючи результати дводенного саміту Ради ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми чітко дали зрозуміти, що нинішнє тимчасове підвищення цін необхідно відрізняти від дебатів про зміну клімату… Тому середньострокова та довгострокова реструктуризація нашого енергопостачання повинна відбуватися в напрямку кліматичної нейтральності», - заявила канцлер.

Меркель додала, що це питання дуже важливе для неї особисто.

Вона також висловила переконання, що нинішня ситуація зі стрибком цін на викопні енергоносії є тимчасовим явищем.

Читайте також: Енергетичну кризу в Європі спричинила залежність від Газпрому - прем’єр Польщі

Між тим у федеральному уряді ФРН не коментують заяви російського керівника Володимира Путіна про те, що із запуском «Північного потоку 2» ситуація на газовому ринку Європи могла би значно покращитися, так само як не коментують і висновки багатьох експертів, зокрема, Німецького інституту економічних досліджень (DIW) про те, що цей газогін є зайвим, і потужностей інших трубопроводів достатньо для енергопостачання, адже й вони ніколи не були заповнені на повну потужність.

Офіційна представниця Міністерства економіки та енергетики ФРН Беате Барон на брифінгу в п’ятницю зазначила, що наразі задіяні всі маршрути - «Північний потік 1», «Ямал» і українська ГТС, але не уточнила, наскільки, порадивши «запитати у ринку». При цьому вона повторила, що уряд виходить з того, що попит на газ зберігатиметься, але мета досягнення кліматичної нейтральності – використання виключно відновлювальних джерел енергії - до 2045 року зберігається.

У Берліні неодноразово заявляли, що газ потрібний як перехідне паливо.

Раніше цього тижня Путін заявив, що постачання газу по новому російському газогону через Балтійське море може початися на другий день після отримання сертифікату. Сертифікацією газогону опікується Федеральне агентство з мереж, у німецького регулятора є час до 8 січня.

Читайте також: Польська PGNiG попередила Німеччину про загрози запуску Nord Stream 2

Як повідомлялося, протягом кількох минулих місяців ціна природного газу на європейському ринку зросла у кілька разів та сягала до 2000 доларів за 1000 кубічних метрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-