Енергетичну кризу в Європі спричинила залежність від Газпрому - прем’єр Польщі

Енергетичну кризу в Європі спричинила залежність від Газпрому - прем’єр Польщі

Укрінформ
Нинішня енергетична криза, зумовлена стрибком цін на паливо в Європі, стала наслідком надмірної залежності країн ЄС від російського монополіста Газпрому.

Про це після завершення саміту Ради ЄС у Брюсселі заявив  глава уряду Польщі Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

“Перша причина – це надмірна залежність ринку від Газпрому. Ціновий диктат на блакитне паливо, який використовує Росія і президент Путін, на жаль, є фактом”, - указав Моравецький.

За його словами, саме політика Росії спричинила зростання ціни на газ, і це вплинуло на здорожчання електроенергії в Європі.

Другою причиною енергетичної кризи Моравецький назвав спекуляції на ринку дозволів на викиди CO2.

Читайте також: Польська PGNiG попередила Німеччину про загрози запуску Nord Stream 2

Глава уряду Польщі повідомив, що його країна наголошує на необхідності проведення аудиту дій Газпрому в Європі, які можуть призвести до подальшої монополізації ринку газу і, відповідно, ще більшого зростання цін.

Як повідомлялося, компанія-оператор будівництва Nord Stream 2, заявила, що перша нитка трубопроводу заповнена технічним газом та готова до роботи.

Газогін Nord Stream 2 побудований з РФ до Німеччини в обхід України. Єдиним його акціонером є Газпром. 

Читайте також: Президентка Єврокомісії дорікнула Росії через різке зростання ціни на газ

Проти цього проєкту виступають Україна, Польща, країни Балтії та США. Уряди цих держав, а також впливова група депутатів Європейського парламенту вважають, що Москва  використовує газопровід Nord Stream 2 як гібридну енергетичну зброю проти України та всієї євроспільноти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-