Президентка Єврокомісії дорікнула Росії через різке зростання ціни на газ

Президентка Єврокомісії дорікнула Росії через різке зростання ціни на газ

Укрінформ
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала поведінку російського постачальника «Газпром» одним з факторів, що призвели до різкого зростання цін на газ в Європі.

Про це президентка Єврокомісії заявила сьогодні на пленарному засіданні Європарламенту у Страсбурзі, виступ якої оприлюднено на мультимедійному порталі ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Глобальна економіка відновлюється після пандемії, тож попит на енергію зростає в усьому світі. Незвичайно довга та холодна зима, а потім незвичайно спекотне та сухе літо було у всій Північній півкулі. Весь світ був вражений, незалежно від енергетичної та кліматичної політики країн або від устрою ринку електроенергії. В Азії ціни є навіть вищими, ніж тут, у Європі. Але є щось особливе в європейській ситуації. Хоча «Газпром» виконував свої довгострокові контракти, він не відповів на зростання попиту, як це відбувалося минулими роками», - сказала президентка Єврокомісії.

Читайте також: Мінфін США планує покарати Газпром за порушення санкцій

Вона зауважила, що Європа на сьогодні є надто залежною від газу і надто залежна від імпорту цього пального. Європа імпортує 90 відсотків газу від загального споживання, що робить її вразливою.

«Відповідь полягає у диверсифікації наших постачальників. Але також у дотриманні ролі газу як перехідного пального і, що особливо важливо, прискорення переходу до чистої енергії. Європейський Зелений курс є основою європейського енергетичного суверенітету у 21-му столітті, на середню та довгострокову перспективу», - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що Єврокомісія розробила заходи з негайного реагування на зростання цін на енергію, в першу чергу, для пом’якшення соціального ефекту для найбільш вразливого населення та для європейського бізнесу. Це передбачатиме адресну допомогу споживачам енергії, пом’якшення податкових вимог для бізнесу, особливо для малих та середніх підприємств, тимчасове використання такого інструменту як державна допомога для проходження складного зимового періоду.

Читайте також: Росія через Nord Stream 2 шантажує Європу – прем’єр Польщі

Як повідомлялося, протягом кількох минулих місяців ціна природного газу на європейському ринку зросла у кілька разів та сягала до 2000 доларів за 1000 кубічних метрів.

Представники уряду України послідовно попереджали європейських партнерів, що ця криза спричинена, у тому числі, енергетичною політикою Росії, яка намагається таким чином тиснути на Європу з метою швидшого запуску газопроводу «Північний потік – 2». Наразі цей трубопровід, про завершення якого було оголошено 10 вересня, проходить сертифікацію у німецького енергетичного регулятора, який, у свою чергу, має надати власні висновки на розгляд Єврокомісії.

Чинна Газова директива ЄС, так званий 3-й енергопакет ЄС, виключає монопольне використання трубопроводу однією компанією, та передбачає розділення функцій виробництва та транзиту газу між різними суб’єктами ринку.

Фото: Twitter.com/vonderleyen

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-