Кулеба: Росія шантажує Європу високими цінами на газ, щоб прискорити сертифікацію Nord Stream 2

Кулеба: Росія шантажує Європу високими цінами на газ, щоб прискорити сертифікацію Nord Stream 2

Укрінформ
Різке зростання цін на паливо в Європі викликане діями Росії, яка таким чином хоче прискорити сертифікацію газопроводу Nord Stream 2. 

Про це в інтерв’ю Польському інституту міжнародних справ (PISM) сказав глава МЗС України Дмитро Кулеба.

За словами міністра, в ЄС сьогодні всі стали свідками того, що Газпром використовує своє монопольне становище щодо постачання палива до Європи: ціни на пальне сягнули рекордних позначок, а європейські газосховища, які значною мірою належать Газпрому, є пустими.

«Очевидно, що Путін вже не міг дочекатися і розпочав політику газового шантажу, здійснюючи тиск на Брюссель, аби той прискорив сертифікацію Nord Stream 2 поза правовою системою Євросоюзу», - підкреслив Кулеба.

За його словами, це є тестом для Європи щодо готовності до дій в разі використання Росією газу як зброї.

Кулеба звернув увагу, що українська сторона неодноразово попереджала про це європейських та американських партнерів.

Читайте також: Оператор ГТС подав заявку на участь у сертифікації Nord Stream 2

Міністр зауважив, що Україна має власний трагічний досвід і знає ціну угодам з Кремлем чи гарантіям з його сторони.

«Тому ми послідовно працюємо разом з нашими партнерами, особливо Польщею і США, щоб не допусти Nord Stream 2 до експлуатації, поки не буде прийнято рішення, які дозволяють подолати кризу безпеки, мінімізувати загрозу для миру й енергетичної безпеки в регіоні»,- наголосив український дипломат.

Єдиним шляхом для подолання монополії Кремля у постачанні газу є вимога “повного дотримання духу і літери Третього енергетичного пакету ЄС у процесі сертифікації оператора Nord Stream 2”, - підкреслив Кулеба.

Він назвав позитивним той факт, що польська нафтогазова компанія PGNiG братиме участь у сертифікації російського газопроводу.

Кулеба підкреслив, що запобігання сертифікації Nord Stream 2 є спільним завданням, адже цей газопровід не відповідає вимогам Третього енергетичного пакету ЄС.

Читайте також: Енергетичну кризу в Європі спричинила залежність від Газпрому - прем’єр Польщі

Як повідомлялося, оператор будівництва «Північного потоку-2», Nord Stream 2 AG, заявив, що перша нитка газопроводу «Північний потік-2» заповнена технічним газом та готова до роботи.

Російський газовий монополіст Газпром 10 вересня оголосив про завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Газопровід побудований з РФ до Німеччини в обхід України дном Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є Газпром. Нині газопровід очікує сертифікації з боку німецького регулятора.

Проти цього проєкту виступають Україна, Польща, країни Балтії та США. Уряди цих країн, а також впливова група депутатів Європейського парламенту вважають, що Москва вже сьогодні використовує газопровід «Північний потік-2» як гібридну енергетичну зброю проти України та всієї євроспільноти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-