Оборонна виставка в Стамбулі: українські «Вільха», «Квітник-Е», «Кайра» та інші

Оборонна виставка в Стамбулі: українські «Вільха», «Квітник-Е», «Кайра» та інші

Укрінформ
Один з найбільших іноземних стендів на IDEF 2021 розгорнув «Укроборонпром»

У Стамбулі відбулася найбільша в Туреччині та друга за розмахом і масштабом у світі міжнародна оборонна виставка IDEF 2021. Загалом було представлено понад 1200 виробників озброєння та військової техніки з усього світу, приїхало 154 офіційні делегації з 79 країн світу.

Основна експозиція – найновіші військові й технологічні продукти та перспективні розробки турецьких оборонних підприємств. Менші за площею, але не менш цікаві за наповненням – стенди інших країн. Один з найбільших іноземних стендів представив Державний концерн «Укроборонпром».

ВІД АВІА ДО АКВА: НА СТЕНДІ УКРОБОРОНПРОМУ – ПРОВІДНІ ПІДПРИЄМТВА ВІТЧИЗНЯНОГО ОПК

На українському стенді Укроборонпрому було представлено продукцію більш як десятка українських компаній (загалом на виставці їх понад двадцять), серед яких – Конотопський авіаремонтний завод «Авіакон», дослідно-проєктний центр кораблебудування, Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. О.О. Морозова, завод імені В.О. Малишева, науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» – Машпроєкт» та інші.

На чільному місці на стенді Укроборонпрому представлено реактивний снаряд «Вільха», керований артснаряд з лазерним самонаведенням «Квітник-Е», крилату ракету Р-360 «Нептун» та ПТРК «Скіф».

Окреме місце під склом зайняли макети композитного плавучого доку проєкту 1760КР з підводним човном, ракетного катера «Богомол» проєкту 58208, багатофункціонального катера «Кайра-150».

Виставка цього року закрита для широкого загалу через пандемію, але біля її стендів однаково багатолюдно. Серед відвідувачів – здебільшого офіційні делегації (а їх 154 з 79 країн світу). Багато охочих ознайомитися з продукцією українських виробників.

Окремі стенди – у АТ «Мотор Січ» та АТ «ФЕД». Це відомі на міжнародному рівні підприємства, які на турецькому ринку не новачки. Тому в Стамбул вже приїхали не знайомитися, а на перемовини по конкретних позиціях та задля розширення горизонтів співпраці, здебільшого вже зі знайомими, перевіреними партнерами.

УКРАЇНСЬКІ ДЕБЮТАНТИ ТА ГРАВЦІ З ДОСВІДОМ

Українська компанія «Інспецпром» з Чернігова у міжнародній виставці бере участь уперше. Мають замовлення в Україні, постачають продукцію у ЗСУ та Нацгвардію. Наступним етапом для розвитку бачать вихід на міжнародні ринки. Чільне місце на їхньому стенді відведено реактивному піхотному вогнемету власної розробки ВПР-20 «Сапфір».

Ще одна представлена окремим стендом на IDEF 2021 українська компанія – Науково-виробничий центр «Спецтехномаш» (Кременчуцький патронний завод). Пропонує послуги та обладнання для виготовлення боєприпасів до стрілецької зброї всіх основних калібрів. Історія цього підприємства стартує з 2017 року, коли після подій 2014 року провідні спеціалісти Луганського патронного заводу вирішили відновити це підприємство в Кременчуці. Документація й обладнання лишилися в окупованому Луганську, тому почали відновлення «власними мізками», фактично «з нуля». Нині успішно працюють, левова доля замовлень – з-за кордону.

АВІАЦІЯ ТА КОСМОС – НА ПОРЯДКУ ДЕННОМУ

Українську делегацію на виставці очолив віцепрем’єр-міністр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський. За його словами, співпраця з Туреччиною у ВПК має стратегічний характер, наші країни продовжують її розвивати: як у рамках вже існуючих проєктів, так і для розширення спектру співробітництва.

Серед питань, які обговорювали на найвищому рівні в рамках IDEF 2021 – розширення співробітництва в авіаційній галузі, зокрема це стосується БПЛА, гелікоптерів, можливостей щодо створення найближчим часом спільних підприємств, залучення турецьких партнерів до організації індустріальних парків в Україні. 

Взаємодія у космічній та авіаційній галузі особливо цікава обом сторонам. Українська сторона готова до взаємовигідного співробітництва у сфері авіадвигунобудування, спільного використання космічного простору, створення ракетоносіїв та супутникових платформ.

Турецькі партнери у поглибленні ділових зв’язків мають особливе зацікавлення, підтверджене конкретними успішними прикладами. Зокрема ДП «Івченко-Прогрес» плідно співпрацює з турецькою компанією Bayraktar Makina, яка нині використовує українські двигуни у виробництві безпілотників нового покоління Аkıncı, а надалі планує встановлювати їх на всю продукцію компанії. БПЛА Bayraktar TB2 вже стоять на озброєнні Збройних Сил України. 

Ці безпілотники взято на озброєння як у сухопутних, так і у військово-морських силах ЗСУ. Вчора ця модель БПЛА була представлена на параді з нагоди 30-річчя Незалежності України. Також у Туреччині вже триває будівництво першого корвету класу ADA проєкту MILGEM для Військово-морських сил України. На порядку денному – створення підприємства зі спільного виробництва БПЛА. Як розповів Укрінформу Олег Уруський, зараз цей проєкт – на етапі узгодження майданчика для розміщення виробництва.

З конкретних домовленостей, досягнених на IDEF 2021 – створення бази ремонту вертольотів Мі-17 в Туреччині (домовленість підписано між ДК «Укрспецекспорт» та турецькою компанією THK Teknik A.S.). І цей документ – не новий, а продовження співпраці. Ще у 2018 році ДК «Укрспецекспорт» в партнерстві з THK Teknik A.S. виграли тендер на ремонт багатоцільових вертольотів Мі-17 головного командування жандармерії Туреччини. Умовами тендера було передбачено проведення ремонту 18 гелікоптерів. Нинішня угода – вихід на новий рівень співпраці.

ПРОТИДІЯ РОСІЇ СПІВПРАЦІ УКРАЇНИ Й ТУРЕЧЧИНИ В ОПК ВІДЧУВАЄТЬСЯ, АЛЕ НІ НА ЩО НЕ ВПЛИВАЄ

Загалом про домовленості з міжнародними партнерами наші оборонники говорять неохоче. Кажуть, і домовленості такі «люблять тишу», і північний сусід не спить – все намагається завадити українсько-турецькій співпраці в сфері ОПК.

Як розповів агентству генеральний директор ДК «Укрспецекспорт» Вадим Ноздря, протидія з боку РФ відчувається: від певних проявів інформаційної гібридної війни – до заходів з дискредитації українських підприємств, які постачають продукцію на ринок Туреччини.

«Це, можливо, і мало би свій ефект, але Україна й Туреччина впевнено розбудовують стратегічні відносини, активно співпрацюють і принципово не звертають увагу на такі прояви. Тому ми ремонтуємо турецькі вертольоти, постачаємо системи протиповітряної оборони, маємо перспективи посилення співпраці у військово-морській сфері», – каже очільник Укрспецекспорту. Це держпідприємство за минулий рік на турецьких контрактах заробило понад 30 млн доларів США (що приблизно 15% від валютних надходжень за зовнішньоекономічними контрактами).

СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ ТА ГАРАНТІЇ НА КОРИСТЬ СПІВПРАЦІ

Турецькі партнери у рамках IDEF 2021 наголошували: у розширенні співпраці – зацікавлені, нинішній її рівень – далеко не весь реалізований потенціал. Але вони чекають від нас зустрічних кроків. Зокрема – гарантій захисту їхніх інвестицій, спрощення бюрократичних процедур та незмінності стратегій і дій з боку України у перспективі.

У цьому напрямку вже зроблено практичні кроки. 20 серпня указом президента України Володимира Зеленського було затверджено Стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу України, яку будуть реалізувати за три етапи (перший – до 2022 року, другий – до 2024-го, третій – до 2030 року). На основі цього документа будуть підготовлені державні програми розвитку ОПК та імпортозаміщення.

Того ж дня на засіданні урядового комітету з питань національної безпеки і оборони, стратегічних галузей промисловості, паливно-енергетичного комплексу та інфраструктури схвалили запропоновану урядом Державну програму розвитку авіаційної промисловості на 2021-2030 роки. Ця галузь співпраці України з Туреччиною – серед найбільш перспективних.

Ольга Будник, Стамбул–Анкара

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-