Керівник Фіскальної служби: Масштаб шахрайства з ПДВ - у середньому ₴4 мільярди на місяць

Керівник Фіскальної служби: Масштаб шахрайства з ПДВ - у середньому ₴4 мільярди на місяць

Укрінформ
Керівник Державної фіскальної служби України Вадим Мельник оцінює масштаби шахрайства з податком на додану вартість у розмірі 4 млрд грн на місяць.

Про це він розповів в інтерв'ю «РБК-Україна», передає Укрінформ. 

Зокрема, говорячи про проблему з так званими «скрутками ПДВ», керівник ДФС сказав, що «скрутки» - ухилення від сплати податків - «формують незаконний податковий кредит з податку на додану вартість, і цей податковий кредит надалі можна використовувати в господарській діяльності, незаконно зменшувати свої податкові зобов'язання з ПДВ або, можливо, заявлятися до відшкодування ПДВ з бюджету».

Читайте також: Голова Податкової нарахував "скрученого" ПДВ на 40 мільярдів гривень

У відповідь на запитання журналіста: «Який обсяг цих скруток, чи дійсно він досягає 30-40 мільярдів, як повідомлялося?» Мельник розповів: «Оперативні дані, які ми збираємо, дозволяють стверджувати, що в середньому формується 4 млрд грн незаконного ПДВ на місяць. Це дуже великі цифри. Тому ми визначили для себе це одним з пріоритетних напрямків. Інший напрямок, де ми нарощуємо обороти в роботі, - боротьба з незаконним обігом підакцизної продукції, зокрема алкоголю».

Читайте також: ДФС закрила 74 сайти з незаконного продажу алкоголю

При цьому керівник ДФС зазначив, що служба відкрита до комунікації з бізнесом і готує «оновлений формат такого діалогу».

«Слід розуміти, що наша робота з руйнування схем і ліквідації тіньового ринку - це не лише про економічну безпеку, а також про допомогу бізнесу. Офіційні представники торговельних марок зазнають репутаційних збитків через існування підробок. Припинення діяльності тіньового сектора економіки створює рівні умови для ведення бізнесу. Спростити обмін інформацією і налагодити діалог допоможе проєктний Офіс для зв'язків з бізнесом, який ми запустимо за два тижні...», - повідомив Мельник.

Читайте також: Бюро економічної безпеки зможе запрацювати не раніше, ніж через пів року – голова ДФС

«Наша головна мета - виявлення і розслідування кримінальних правопорушень за фактами несплати податків до бюджету. Результатом цієї роботи мають бути відшкодування збитків та рішення судів про притягнення до відповідальності», - сказав керівник ДФС.

Читайте також: Податкова розглядає десяту частина платників ПДВ в Україні як ризикові

За його словами, за результатами 2020 року в направлених слідчими підрозділами ДФС до суду кримінальних процесах забезпечено відшкодування заподіяної злочинами шкоди в розмірі 1,1 млрд грн. Крім того, для забезпечення можливості в суді стягнути до бюджету завдані збитки в таких кримінальних провадженнях, арештовано майна на суму 3,4 млрд грн. За січень-лютий 2021 року сума відшкодованих збитків становить 368 млн грн і арештованого майна - 78,6 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-