Шокового зростання цін на продукти немає - Шмигаль

Шокового зростання цін на продукти немає - Шмигаль

Оновлено
Укрінформ
Шокового зростання цін на продукти в Україні сьогодні немає.

Про це Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав під час пресконференції за підсумками року роботи уряду під його головуванням, передає кореспондент Укрінформу.

«Такого критичного шокового зростання цін на продукти сьогодні не відмічається. Якщо порівнювати рік до року і місяць до місяця, в окремих групах продуктів є причини, ми їх розуміємо і знаємо, як відрегулювати», - сказав Шмигаль.

Він зазначив, що Україна живе в ринковій економіці, а не в плановій. У Європі немає регулювання цін урядами країн, і в Україні уряд також не має регулювати ціни на продукти.

Читайте також: Інфляція у січні: хто (чи що) її розганяє та як Україна має цим скористатися

«Уряд має непрямі інструменти, і ми ними користуємося. Ведемо діалог на рівні Мінекономіки з мережами, з постачальниками. Ми можемо стимулювати виробництво збільшувати пропозицію тих чи інших товарів. Зокрема, програма "5-7-9" може бути вузькоспрямована на окремих виробників», - сказав Прем'єр.

За його словами, уряд постійно детально аналізує ціни, в тому числі ситуація з цінами розглядалася на нараді з Президентом. «Потрібно дивитися, як відбувається коливання цін. Дійсно, на окремі продукти, такі як овочі борщового набору, є зростання ціни від січня до лютого 2021 року. Втім, якщо порівнювати лютий поточного року із лютим 2020 року, то на деякі товари ціни знизилися», - уточнив він. Овочі були дешевшими в січні, а в лютому ціна сезонно на деякі овочі піднялася.

«Є природне зростання цін на яйця. Тому що виробники зменшили виробництво. Зараз ми провели розмову з ключовими групами про те, щоб вони виробництво відновили і трошки збільшили пропозицію. Особливо до великодніх свят попит буде зростати... Відновлення постачання яєць найближчим часом буде зроблено протягом певного періоду від 2 до 3 тижнів. Ця робота розпочата», - зауважив керівник уряду.

Читайте також: Цінові підсумки-2020: гречка і яйця шокують, овочі приємно дивують

Він додав, що стосовно інших продуктів може бути запроваджено регулювання цін шляхом запровадження експортних квот та експортних мит. Це стосується зернових, гречки і окремих груп продуктів.

«Ціни будемо непрямими способами збалансовувати. Втручатися в ринок, встановлювати ціни на продукти харчування... уряд не планує. Ми будемо лише стимулювати або підтримувати виробників для того, щоб збільшити попит для виробників там, де є дефіцит, який спричиняє стрибок цін», - підсумував Шмигаль.

Як повідомляв Укрінформ, споживчі ціни у грудні 2020 року проти листопада 2020 року збільшилися на 0,9%; проти грудня 2019 року вони зросли на 5,0%. Загалом за 2020 рік ціни на споживчому ринку зросли на 2,7% порівняно з 2019 роком.

За даними Державної служби статистики, серед бакалійних товарів з грудня 2019 року по грудень 2020 року найбільше подорожчали цукор, гречка та олія, відповідно, на 46,2%, 34,8% та 22,2%.

Водночас з грудня 2019 року по грудень 2020 року всі овочі "борщового набору" подешевшали на 6,3-42,9%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-