Експерти розповіли про переваги нових вимог до маркування харчових продуктів

Експерти розповіли про переваги нових вимог до маркування харчових продуктів

Укрінформ
Ухвалений минулого тижня закон “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів” №8450 сприятиме забезпеченню права споживачів відповідно до стандартів ЄС.

Про це заявили в Офісі ефективного регулювання (Better Regulation Delivery Office (BRDO).

"Встановлення нових вимог до маркування харчових продуктів сприятиме забезпеченню права споживачів на захист та отримання повної, а головне достовірної інформації про продукти харчування. Варто зазначити, що законопроект 8450 було розроблено з метою приведення вітчизняного законодавства у відповідність до положень Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 1169/2011 від 25 жовтня 2011 р. щодо надання споживачам інформації про харчові продукти", - йдеться в повідомленні.

BRDO - незалежний експертно-аналітичний центр, який фінансується Європейським Союзом у рамках проекту FORBIZ та Ініціативи EU4Business. Незалежна команда експертів працює над системним переглядом нормативних актів та удосконаленням регуляторного поля в 5 ключових секторах економіки: IT, будівництво, енергетика, агробізнес та безпека харчових продуктів, інфраструктура.

Читайте також: Закони України необхідно адаптувати до нових норм у ветмедицині в ЄС - експерти

Як повідомляв Укрінформ, 6 грудня 2018 року Верховна Рада України в другому читанні та в цілому ухвалила проект Закону України №8450 “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів”.

Зокрема, закон передбачає:

- обов’язковість зазначення точної, достовірної та зрозумілої інформації для споживача;

- визначення однакових вимог до надання інформації про продукти харчування, що реалізуються як у магазинах, так і дистанційно;

- можливість використання виробниками позначки “без ГМО” за умов підтвердження відсутності ГМО в харчових продуктах відповідно до чинного законодавства;

- вимоги до надання інформації про використання у харчових продуктах олій та жирів рослинного походження, з обов’язковим зазначенням переліку рослин, з яких вони походять;

- мінімальний розмір тексту для зазначення обов’язкової інформації про харчовий продукт на упаковці;

- встановлення вимог до переліку інгредієнтів харчових продуктів, зокрема і щодо використання ароматизаторів, наноматеріалів та продуктів, що викликають алергію;

- визначення інформації, яка є обов’язковою для надання, а також додаткової обов’язкової інформації;

- необхідність зазначення відомостей про обробку, якій піддавався харчовий продукт, наприклад, сушка чи заморозка;

Законом забороняється:

- використання у назві молочних продуктів слова “натуральний”, якщо складові молока замінюються, використовуються жири або білки немолочного походження або будь-які стабілізатори та консерванти;

- введення споживачів в оману через зазначення характеристик харчових продуктів, що їм не властиві, в тому числі і медичних або лікувальних цілей.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-