Закони України необхідно адаптувати до нових норм у ветмедицині в ЄС - експерти

Закони України необхідно адаптувати до нових норм у ветмедицині в ЄС - експерти

Укрінформ
З початку грудня у Євросоюзі набрав чинності новий закон про ветеринарну медицину, який посилює контроль за використанням антибіотиків у тваринництві. 

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у Європейській бізнес асоціації.

“З початку грудня 2018 року в Європі вступила в силу оновлена редакція ветеринарного законодавства, що була прийнята Європейською комісією.  Прийняття даного законодавства є важливим і для України, оскільки ним посилюється контроль за використанням антибіотиків у тваринництві. Однак дана сфера в нашій державі наразі не врегульована, що може призвести до ускладнення експорту продукції тваринництва з України до ЄС”, - йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що основні зміни стосуються двох ключових напрямів – ветеринарних лікарських засобів і виробництва та обігу ветеринарних медичних кормових добавок.

“Європейське законодавство є рамковим. І якщо Україна прагне завозити продукцію тваринного походження – молоко, м’ясо тощо, її національне законодавство має відповідати європейському. Тому, на сьогодні, для бізнесу та економічного розвитку країни в цілому надзвичайно важливим є його оновлення. Повертаючись до питання антибіотиків, їх використання у нас майже не регулюється. А в ЄС встановлені досить жорсткі норми їх використання. Так, для профілактики та стимулювання росту вони повністю заборонені”, - заявив Дмитро Кирилюк, координатор Комітету виробників ветеринарних препаратів Європейської бізнес асоціації.

Читайте також: Рада затвердила нові правила маркування харчових продуктів

Держспоживслужба спільно з Мінагро України наразі розробляє нову редакцію Закону «Про ветеринарну медицину». Бізнес-спільнота сподівається, що в оновленій версії національного закону будуть міститись ТОП-5 ключових змін, які дозволять врегулювати такі питання. Варто наголосити, що наразі 4 з 5 пунктів в Україні не врегульовані взагалі, акцентує прес-служба ЄБА. І пояснює, що  занадто забюрократизованою є процедура реєстрації та перереєстрації ветеринарних лікарських засобів. Необхідно посилити контроль за обігом та використанням антибіотиків у тваринництві. Важливо врегулювати питання використання автогенних вакцин (використовується як альтернатива антибіотикам). Необхідно  привести до єдиного знаменника профільну термінологію, до прикладу, що таке “ветеринарний лікарський засіб”, “кормова добавка”, “медична кормова добавка”. І насамкінець, треба вдосконалити процедуру профілактики та лікування інфекційних захворювань в сільському господарстві, особливо в галузі птахівництва.

Європейська бізнес асоціація висловлює сподівання, що Україні вдасться вчасно оптимізувати національне законодавство під європейські стандарти. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-