У День відкритих дверей українці в Гаазі відвідали Міжнародний кримінальний суд

У День відкритих дверей українці в Гаазі відвідали Міжнародний кримінальний суд

Фото
Укрінформ
Українці, які через повномасштабне вторгнення РФ перебувають в Нідерландах, у День відкритих дверей відвідали Міжнародний кримінальний суд (МКС) у нідерландській Гаазі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

У коментарі Укрінформу фотограф з України Лера Манзовітова, яка через повномасштабне вторгнення Росії в Україну перебуває в Нідерландах розповіла, що українців було дуже багато – ледве не від кожного п'ятого відвідувача можна було почути рідну мову.

«Я прийшла з донькою. На мій погляд, дуже важливо, аби наші діти запам'ятали уроки історії, вміли аналізувати й робили висновки. Бо дуже дорогою ціною далась недалекоглядність нашого покоління відносно «сусідів»... Дорогою до МКС багато обговорювали попередні злочини Росії: Афганістан, Чечня, Грузія. Були вражені, зіставивши інформацію, що серед теперішніх союзників країни-агресора – здебільшого країни, які свого часу «засвітились» в процесах через злочини їх диктаторів проти людства. 17 березня 2023 року було видано ордер на арешт Путіна та Марії Львової-Бєлової – інформація про український «кейс» зазначена на брошурі для відвідувачів, яка видана кількома мовами. З одного боку, тішать зародки справедливого покарання й мрії про його неминучість; з іншого – розумієш, скільки болю стоїть за майбутнім, сподіваюсь, тріумфом правосуддя. Так, наприклад, роздивляючись експозицію із захисним костюмом, рукавичками та респіратором для слідчих, пригадала розповіді знайомого, який приймав участь в ексгумації тіл в Бучі. До того ж сподіваємось, що український трибунал дійде свого кінця значно раніше, аніж югославський...», – розповіла вона. 

Варто зазначити, що День відкритих дверей у Гаазі проходить 24 вересня. Цього дня організації та суди, які працюють задля досягнення миру та справедливості відкривають свої двері для публіки.

Зокрема, можна було відвідати Євроюст, Міжнародну комісію з питань зниклих безвісти (ICMP), Організацію із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), Міжнародний кримінальний суд (МКС), Палац миру – офіційна резиденція Міжнародного суду ООН і Постійної палати третейського суду,

Як повідомляв Укрінформ, у Міжнародному суді ООН у Гаазі тривають публічні слухання попередніх заперечень, висунутих Росією у справі щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Слухання проходитимуть у два раунди: Росія матиме слово 18 та 25 вересня, а Україна виступатиме 19 та 27 вересня.

Також 20 вересня 32 держави мали слово у суді, які долучилися до цієї справи зі своїми інтервенціями.

Суд проведе слухання по юрисдикції, і якщо суд визнає, що має юрисдикцію і що позов є повністю або частково прийнятним, то наступним етапом буде розгляд справи по суті.

Спір стосується тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

У позові проти РФ до Міжнародного суду ООН Україна вимагає притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду.

26 лютого 2022 року Україна подала до секретаріату Міжнародного суду ООН в Гаазі заяву про порушення справи проти Росії щодо «спору… про тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього».

Міжнародний суд ООН 16 березня 2022 року зобов’язав РФ негайно припинити вторгнення в Україну.

Фото: Лера Манзовітова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-