Річницю від дня народження Шевченка відзначили у країнах Балтії

Річницю від дня народження Шевченка відзначили у країнах Балтії

Фото
Укрінформ
В Естонії, Латвії та Литві з нагоди 209-ої річниці від Дня народження українського поета, письменника, художника Тараса Шевченка провели низку заходів.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомили Посольства цих країн. 

Так, в Естонії Посольство України разом з активістами української громади (Асоціація українських організацій, Конгрес українців Естонії, Українська Греко-католицька церква в Естонії) провели церемонію покладання квітів до Шевченківського дуба та пам’ятного знаку «Камінь Тарасу Шевченку» у Таллінні.

Під час виступу Посол України в Естонії Мар'яна Беца відзначила неоціненну роль Кобзаря у єднанні українців, що є особливо актуальним на фоні повномасштабної військової агресії росії та є запорукою наближення нашої спільної перемоги.

Учасники заходу також провели молебень пам'яті українців, які загинули внаслідок російської агресії.

У Латвії з нагоди річниці з дня народження Шевченка поклали квіти до пам’ятника Кобзарю в парку Кронвальда в Ризі, а також читали вірші поета.

Захід відбувся за участі Тимчасового повіреного у справах України в Латвії Юрія Захарчука, колективу Посольства України, Голови Конфедерації українців Латвії «Віче» Оксани Січко та членів Конфедерації, а також українців, які перебувають в Латвії як тимчасово переміщені особи.

У Литві, як повідомив посол України Петро Бешта, працівники українського Посольства разом з учнями та вчителями українських шкіл у Вільнюсі – «Міжнародної української школи», Міжнародної української школи та школи «Гравітація» – відвідали аудиторію імені Тараса Шевченка на філологічному факультеті Вільнюського університету. 

У диппредставництві нагадали, що 1829-1831 рр. Тарас Шевченко перебував у Вільнюсі як кріпосний поміщика та військовослужбовця Павла Енгельгардта, який на той час проходив військову службу у місті Вільно (тодішня назва м. Вільнюс) як ад’ютанта Віленського губернатора. У Вільнюсі вперше проявився талант Т.Шевченка як художника, через що П.Енгельгардт віддав його у навчання до відомого у ті часи художника, професора Вільнюського університету Яна Рустема.

«Тож дуже символічно пролунала поезія Тараса Шевченка у стінах Вільнюського університету, проникливо виконана українськими школярами, а також вірші, присвячені Кобзареві, авторами яких є вчителі української мови та літератури Світлана Кулинич та Єлизавета Драч. Зараз, у часи повномасштабної війни, розв’язаної росієї проти України, вірші Тараса Шевченка актуальні як ніколи. Кобзареве слово надихає, підтримує та наближає нас до Перемоги», – розповіли у Посольстві.

Також учасники зустрічі сфотографувалися біля меморіальної дошки на честь Тараса Шевченка на стіні Вільнюського університету.

Нагадаємо, українці вшанували пам'ять Тараса Шевченка у Північній Македонії.

Фото: Embassy of Ukraine in the Republic of Estonia, Embassy of Ukraine in the Republic of Latvia, Petro Beshta / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-