Ні війні та Путіну: закордонне українство підтримало Батьківщину

Ні війні та Путіну: закордонне українство підтримало Батьківщину

Укрінформ
Діаспора по всьому світу проводить акції та флешмоби #StandWithUkraine та #СкажиПутіну_НІ

Минулого тижня в різних країнах світу, зокрема, у Франції, Німеччині, Великій Британії та США, відбулися численні мирні акції солідарності з Україною та проти агресії Росії. Участь у мітингах взяли закордонні українці разом з їхніми друзями з інших національних громад, українські дипломати та місцеві політики. Вони вимагали зупинити війну Путіна та збільшити допомогу Україні.

Зауважимо, що долучитися до глобальної акції на підтримку України на тлі нарощування військ РФ, яка відбувається з жовтня 2021 року, закликав Світовий конґрес українців (СКУ). Ще у першій половині січня СКУ розпочав кампанію – #СкажиПутіну_НІ #SayNOtoPutin, у рамках якої було проведено інформаційні кампанії в соціальних мережах. Також СКУ закликав до всесвітньої акції «Зупиніть Путіна ЗАРАЗ!», приуроченої до Дня Соборності України. Оголошення цих флешмобів стало відправною точкою для аналогічних акцій, як от #StandWithUkraine від Конгресу українців Канади.

Фото: Embassy of Ukraine to the UK
Фото: Embassy of Ukraine to the UK

Упродовж місяця мітинги на підтримку України відбулися у багатьох містах у понад 20 країнах, що стало потужним сигналом: агресія РФ неприпустима як в Україні, так і загалом у Східній Європі та світі.

Укрінформ вирішив зібрати інформацію про акції, якими світова українська спільнота висловила рішучий протест загарбницькій політиці нинішнього керівництва Росії.

Німеччина

У Берліні українці та друзі України вийшли на спільну акцію, аби вкотре продемонструвати світу, що вони виступають проти війни. Учасники акції протесту закликали федеральний уряд використати свій вплив на Російську Федерацію, щоб зупинити нову російську агресію проти нашої держави.

Фото: Посольство України у ФРН
Фото: Посольство України у ФРН

Також українці, грузини, білоруси, німці спільно провели мирну акцію за мир та проти агресії РФ у Гамбурзі  та інших містах Німеччини.

Фото: Iryna Tybinka

Франція

У Парижі мітинг проти агресивної політики Росії «Ні війні, Україна має лишатися вільною та незалежною державою!» організувало Об’єднання українців у Франції.

Фото: Алла Лазарєва
Фото: Алла Лазарєва

Акція відбулася в самому центрі міста, навпроти музею сучасного мистецтва Жоржа Помпіду. До неї долучилося близько 200 людей, зокрема представники й інших національних асоціацій країни – грузинів, румунів, білорусів, литовців і навіть кубинців.

Фото: Алла Лазарєва
Фото: Алла Лазарєва

Як зазначила учасниця мітингу Мар’яна Перебересюк, акція була спрямована проти імперіалістичної політики Росії у всьому світі. 

Нідерланди

У нідерландській Гаазі на мирну акцію проти агресії Росії та за мир в Україні зібралися українці, нідерландці, білоруси, грузини та росіяни. Її учасники з прапорами та плакатами прийшли під будівлю Палацу миру – офіційну резиденцію Міжнародного суду ООН і Постійної палати третейського суду.

Як наголосила одна з організаторів акції українка Ангеліна, головна мета цього зібрання – показати Україні, що у неї є велика міжнародна підтримка.

Від Палацу миру учасники акції рушили до посольства України в Нідерландах та заспівали гімн України. Новопризначений посол України в Нідерландах Максим Кононенко висловив слова підтримки учасникам акції та подякував за прояв патріотизму та солідарності.

Після цього учасники акції рушили до будівлі посольства Росії. Розгорнувши українські, нідерландські, білоруські та грузинські прапори, усі разом закликали РФ припинити агресію проти України. Після чого під стінами російського посольства заспівали гімн України.

Також мирна хода рушила до посольства Білорусі.

Загалом участь в акції взяло близько 120 осіб. Захід проходив у супроводі поліції з дотриманням усіх коронавірусних заходів та правил дорожнього руху.

Велика Британія

У Лондоні, аби висловити підтримку Україні в умовах посилення російської агресії, до Посольства України у Великій Британії прийшли студенти британських університетів

Фото: Embassy of Ukraine to the UK
Фото: Embassy of Ukraine to the UK

«Добрі слова на підтримку України студенти залишили англійською, корейською, грузинською, російською, арабською і, звичайно, українською. Усі вони готові стояти з Україною», – повідомили в Посольстві

Фото: Embassy of Ukraine to the UK
Фото: Embassy of Ukraine to the UK

Ірландія

Українська громада Ірландії вийшла на мітинг у Дубліні, щоб висловити свій протест проти дій Російської Федерації.

Фото: Sergiy Balan
Фото: Sergiy Balan

За словами активіста української діаспори в Ірландії Олександра Балана, об'єднаний мітинг біля парламенту Ірландії підтримали депутати парламенту поруч з іншими громадами з Литви, Грузії та Білорусі. 

Фото: Sergiy Balan
Фото: Sergiy Balan

США

У Вашингтоні на акцію біля Білого дому під гаслом: «Дійте зараз, щоб зупинити війну Путіна в Україні» зібралися понад сто активістів.

«Ми обрали місце для акції поруч із Білим домом, бо хочемо надіслати меседж адміністрації Байдена: ми вдячні за те, що вже робиться, що почали постачати зброю, але Україні потрібно набагато більше допомоги», – заявила представниця організації United Help Ukraine Ілона Дорфлер.

Перед початком акції організатори оголосили, що мають одразу кілька цілей. Серед них - продемонструвати єдність проти російської війни в Україні, а також проти агресії Путіна на всьому пострадянському просторі – у Казахстані, Білорусі, Грузії, країнах Балтії та в самій Росії. Учасники також мали на меті закликати Білий дім уже зараз запровадити конкретні санкції, зокрема проти Nord Stream 2, та оголосити про готовність відключення Росії від системи SWIFT.

Нинішнє зібрання стало об’єднаною акцією, що підтвердила велика кількість прапорів різних держав, які тримали учасники. Адже, на переконання активістів, якщо Росія досягне успіху у своїй агресії в Україні, вона не зупиниться – наступними можуть стати сусідні держави.

Окрім представників різних національних громад у США, в демонстрації взяли участь звичайні американці, не байдужі до боротьби українців за свою незалежність.

Ініціаторами демонстрації виступили українські організації в США United Help Ukraine, Ukrainian American Veterans, US Ukrainian Activists, а також представники української діаспори. 

Канада

Проти російської окупації Білорусі та агресії проти України у місті Едмонтон, що в канадській провінції Альберта, протестували близько кількох десятків білорусів та українців, які з національними прапорами скандували «Білорусь підтримує Україну!».

Фото: Sviatlana Walton
Фото: Sviatlana Walton

«Це не лише наша – білорусів та українців – проблема. Це буде проблемою для сусідніх країн та, можливо, інших держав», - засудила російську агресію організаторка мітингу Анастасія Талстая.

Фото: Sviatlana Walton

Таким чином світове українство знову виступило єдиним фронтом проти російської агресії та закликало міжнародну спільноту стати на захист української незалежності та суверенітету України, щоб разом зупинити нову війну в Європі. Проведені акції не стануть останніми. Найближчим часом українці вийдуть на нові протести. Зокрема, 6 лютого акції на підтримку України відбудуться у Мюнхені (Німеччина) та Амстердамі (Нідерланди). 

Андрій Петринський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-