ЄСПЛ прийняв позов від СКУ про порушення в Росії прав української діаспори

ЄСПЛ прийняв позов від СКУ про порушення в Росії прав української діаспори

Укрінформ
Позов Світового конґресу українців (СКУ) зі скаргами на порушення Росією Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод був прийнятий до розгляду Секретаріатом Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

Зауважується, що ці порушення випливають з рішення Генеральної прокуратури РФ від 11 липня 2019 року про визнання небажаною на території РФ діяльність СКУ. СКУ оскаржив це рішення до суду та пройшов усі доступні у РФ судові інстанції, однак його позов був відхилений. 

За повідомленням, 26 серпня 2021 року СКУ направив до ЄСПЛ заяву з такими скаргами: 

  • Рішення Генеральної прокуратури РФ порушує права СКУ, гарантованих статтями 11 («Свобода зібрань та об’єднання»), 13 («Право на ефективний засіб юридичного захисту») та 18 («Межі застосування обмежень прав») Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод; і 
  • Порушення прав Сергія Винника, гарантованих вказаними положеннями Конвенції, внаслідок притягнення його до адміністративної відповідальності, а також спробою притягнути його до кримінальної відповідальності за співпрацю з СКУ, зокрема за представництво його інтересів у судах РФ. 

За словами Голови Комітету із захисту прав Світового конґресу українців та його мережі Евгена Чолія, рішення Секретаріату ЄСПЛ є позитивним розвитком і ми віримо, що Європейський суд з прав людини ухвалить рішення на користь СКУ, що рішення Генеральної прокуратури РФ від 11 липня 2019 р. було незаконним та порушенням прав СКУ передбачених Конвенцією про захист прав людини й основоположних свобод.

Президент СКУ Павло Ґрод заявив, що Росія має бути притягнута до відповідальності за численні та грубі порушення прав людини щодо досить великої етнічної української громади.

«Це – етноцид проти українців у Росії та на окупованих територіях Донбасу і Криму. Росія закрила майже всі українські організації, школи, культурні центри та продовжує брати участь у переслідуванні лідерів української громади», – наголосив він. 

Нагадаємо, Світовий конґрес українців спрямував офіційне звернення на ім'я Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет у зв’язку з порушеннями прав людини етнічних українців у РФ.

Як повідомляв Укрінформ, СКУ рішуче засудив рішення російського суду про ліквідацію Далекосхідного українського духовного культурно-просвітницького центру «Просвіта» у Владивостоці як черговий прояв системної політики утисків української громади РФ з метою знищення українського громадського життя на її терені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-