СКУ засудив ліквідацію владою РФ українського центру «Просвіта» у Владивостоці

СКУ засудив ліквідацію владою РФ українського центру «Просвіта» у Владивостоці

Укрінформ
Світовий конґрес українців (СКУ) рішуче засудив рішення російського суду про ліквідацію Далекосхідного українського духовного культурно-просвітницького центру «Просвіта» у Владивостоці як черговий прояв системної політики утисків української громади РФ з метою знищення українського громадського життя на її терені.

Як передає Укрінформ, відповідна заява поширена на сайті СКУ.

«Ліквідація Далекосхідного українського духовного культурно-просвітницького центру “Просвіта” (м. Владивосток) є черговим прикладом грубого порушення Росією людських прав і продовження переслідувань української національної меншини. Світовий Конґрес Українців закликає міжнародну спільноту засудити такі дії Кремля та вжити конкретних кроків задля захисту демократичних цінностей та прав людини», – заявив Президент СКУ Павло Ґрод.

Зауважується, що рішення про ліквідацію української «Просвіти» у Владивостоці було прийняте 19 липня 2021 р., а 28 серпня набрало чинності.

У СКУ нагадали, що цього року президент Росії Владімір Путін увів у дію нові репресивні закони, які впроваджують кримінальну відповідальність для російських громадян за зв’язки з так званими «небажаними» організаціями, включно з СКУ. У липні 2021 р. українські громадські організації з Росії, включно й  Далекосхідний український духовного культурно-просвітницький центр «Просвіта» (м. Владивосток), повідомили СКУ про їхнє вимушене рішення призупинити своє членство в СКУ.  Щоб захистити українську національну меншину в Росії від репресій, 10 липня 2021 р. СКУ прийняв  та оприлюднив своє рішення про призупинення зі свого боку співпраці з українцями  з Росії.

«Про планомірне знищення російською владою українського громадського руху свідчать ліквідація у 2010 р. Федеральної національно-культурної автономії українців Росії, у 2012 р. Об’єднання українців Росії, яке було центральною координаційною українською організацією та членом СКУ, у 2020 р.  – регіональної організації «Сірий Клин» (м. Омськ) та внесення у 2019 р. СКУ до списку небажаних організацій у РФ. СКУ співпрацюватиме з усіма міжнародними партнерами щодо питань системної дискримінації та інституційних загроз проти українців у РФ, зокрема, ліквідацію їх освітніх, культурних, релігійних інституцій», – додали у Конґесі.

Нагадаємо, Світовий конґрес українців спрямував офіційне звернення на ім'я Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет у зв’язку з порушеннями прав людини етнічних українців у РФ.

13 липня СКУ був вимушений ухвалити рішення призупинити членство усіх своїх складових організацій, а також провідників СКУ у Російській Федерації, щоб захистити українську національну меншину у Росії від репресій Кремля. 

У серпні президент СКУ Павло Ґрод заявив, що СКУ подав позов до Європейського суду з прав людини, після того, як в Росії була відхилена апеляція Конгресу щодо визнання СКУ «небажаною організацією».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-