СКУ вимушено розірвав офіційні зв’язки з українцями в Росії

СКУ вимушено розірвав офіційні зв’язки з українцями в Росії

Укрінформ
Світовий конґрес українців (СКУ) 13 липня був вимушений ухвалити рішення призупинити членство усіх своїх складових організацій, а також провідників СКУ у Російській Федерації, щоб захистити українську національну меншину у Росії від репресій Кремля. 

Як передає Укрінформ, про це йдеться в повідомленні на сайті СКУ.

У СКУ пояснили, що такий крок став наслідком введення президентом РФ Володимиром Путіним у дію нових драконівських норм, які впроваджують кримінальну відповідальність для російських громадян за зв’язки з так званими «небажаними» організаціями, включно з СКУ.

Повідомляється, що на своєму позачерговому засіданні 10 липня 2021 року Рада Директорів СКУ ухвалила рішення призупинити членство у Світовому конґресі українців усіх складових організацій з Російської Федерації, включно з Далекосхідним українським духовним культурно-просвітницьким центром «Просвіта» (м. Владивосток) та Саратовським земляцтвом українців «Поволжя».

Читайте також: У Росії підбили підсумки конкурсу «В гостях у Кобзаря: класика і сучасність»

Таке рішення було ухвалене на прохання складових організацій СКУ та членів Ради Директорів з Росії, яким сьогодні загрожує кримінальна відповідальність за співпрацю з СКУ після того, як президент РФ Володимир Путін 28 червня 2021 року підписав Федеральний закон № 230-ФЗ.

Цим законом відтепер поширено заборону громадянам Росії брати участь у діяльності організацій, визнаних у РФ «небажаними», і поза межі території РФ. Раніше така заборона діяла лише на території РФ.

Крім того, 1 липня 2021 року президент Путін також увів в дію Федеральний закон № 292-ФЗ про внесення змін до Кримінального кодексу РФ. Відтепер, у разі, якщо громадян Росії визнають винними у причетності до діяльності «небажаних» організацій, їм одразу може загрожувати до шести років позбавлення волі.

Зазначається, що для мільйонів етнічних українців, які мешкають на території РФ та є російськими громадянами, такі дії Кремля матимуть наслідком подальше обмеження їх людських та громадянських прав.

Читайте також: «Слово Українки»: Спілка українських жінок Росії проведе міжнародний круглий стіл

«Призупинення нашої співпраці зі складовими українськими організаціями у Росії було дуже складним, але необхідним рішенням. Це – ще один приклад грубого порушення Росією прав людини і продовження переслідувань української національної меншини, яка є найбільшою національною меншиною Росії. Світовий конґрес українців засуджує російське репресивне законодавство, метою якого є ізоляція та асиміляція українців у Росії», – заявив президент СКУ Павло Ґрод.

Він додав, що російська влада не лише чинить військові злочини в Україні, вона також відповідальна за культурний геноцид українців у Росії.

СКУ закликав міжнародну спільноту засудити такі дії Кремля та вжити конкретних кроків задля захисту демократичних цінностей та прав людини.

В організації зауважили, що метою цього тиску та репресій Кремля є прагнення остаточно ізолювати українські громади у Росії від світової української громади та демократичного світу.

«Повторюючи радянську практику, Путін закриває свою країну від зовнішнього світу. Він також відправляє мільйони українців, які мешкають у Росії, у примусову ізоляцію. У кращих традиціях сталінізму, за допомогою державної пропаганди він розпалює ненависть до українців. А після того, як Путін дав чітко зрозуміти, що справді вважає українців та росіян «одним народом», ідентифікувати себе українцем у Росії стало просто небезпечно», – наголосив президент СКУ.

Читайте також: СФУЖО привітала організаторів міжнародного онлайн-​форуму «Громадський рух українців у Росії»

Повідомляється, що до числа так званих «небажаних» організацій путінська влада зараховує широкий спектр російських опозиційних громадських організацій, а також міжнародних, європейських та американських фундацій і аналітичних центрів, які системно працюють над зміцненням демократії та поширенням демократичних цінностей у світі. З 2019 року статус «небажаної організації» у Росії має й Світовий конґрес українців.

«Попри усі загрози, СКУ продовжить підтримувати українську громаду у Росії та продовжить адвокаційну працю на міжнародному рівні, щоб донести до світової спільноти правду про культурний геноцид та грубі порушення прав людини у Росії», –  наголосили в СКУ.

Нагадаємо, Рада директорів Світового Конґресу Українців 13 березня виключила зі своїх лав Об’єднання українських товариств Латвії (ОУТЛ), оскільки його діяльність демонструє антиукраїнську позицію, що суперечить основним засадам діяльності та цінностям СКУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-