У Берліні розпочався Місяць пам’яті про жертв Голодомору

У Берліні розпочався Місяць пам’яті про жертв Голодомору

Фото, відео
Укрінформ
Посольство України у ФРН розпочало Місяць пам’яті про жертв Голодомору 1932-33 років показом у Берліні фільму Аґнєшки Голланд «Ціна правди» та нагадуванням німецьким політикам про моральне зобов’язання визнати Голодомор геноцидом українського народу.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Українська дипмісія за допомогою цієї кампанії прагне донести до німецького суспільства правдиву інформацію про одну з наймоторошніших сторінок історії українського народу та справжні причини штучно створеного Сталіним голоду.

«Ми закликаємо Бундестаг визнати Голодомор тим, чим він був насправді, - геноцидом українського народу. Вже 2 роки відповідна петиція лежить на розгляді у німецькому парламенті. Настав час діяти, годі прикриватися юридичною казуїстикою!» - заявив посол Андрій Мельник.

У цьому контексті він нагадав, що у 1932 році Радянський Союз став головним торгівельним партнером Німеччини з погляду імпорту промислової продукції та другим – за обсягами експорту. Половина всіх машин для індустріалізації СРСР йшла саме з Німеччини. За них Москва розраховувалась хлібом і продовольством, яке забирали в українців.

Мельник підкреслив, що в Німеччині було відомо про масову загибель українських селян - про це повідомляли газети, доповідали дипломати, писали в листах німецькі колоністи. Але 1932 році в країні спостерігалося найбільше в історії безробіття, а збереження робочих місць напряму залежало від співробітництва з Москвою, тож Берлін вирішив зберігати мовчання.

«Саме з огляду на цю історичну відповідальність Німеччини перед Україною Бундестаг має моральний обов’язок визнати Голодомор геноцидом, щоб запобігти подібним катастрофам у майбутньому. Відмова зробити цей крок завдасть непоправної шкоди двостороннім відносинам, потягне за собою безпрецедентну втрату довіри Києва до Берліна», - заявив глава української дипмісії у ФРН.

Ініціаторка подання петиції, українка з Мюнхена Наталія Ткачук, яка приїхала до Берліна на кіноперегляд, повідомила Укрінформу, що цього тижня подала офіційний запит до Петиційного комітету Бундестагу попереднього скликання про те, якими будуть наступні кроки щодо петиції і чи планується ще одне слухання. «Сподіваюся, що новий німецький парламент і уряд ухвалять петицію і правда про мільйони замучених в Україні голодом радянським урядом під керівництвом Сталіна переможе», - заявила вона.

На кінопоказ прийшли й депутати новообраного Бундестагу, представники німецького уряду, відомства федерального канцлера та президента, МЗС, глави дипломатичних представництв іноземних держав, провідні німецькі журналісти, митці, активісти, члени української громади Берліна.

Глядачі після перегляду стрічки погоджувалися, що німецьке суспільство має більше знати про цю тему. Кореспондент телеканалу ZDF Йоахім Бартц після перегляду зазначив: «Коли йдеться про мільйони жертв, то звісно, що це був геноцид. Тому я гадаю, що Бундестаг має докласти зусиль, щоби правильно себе позиціонувати у цьому питанні».

При цьому він допускає, що у разі визнання Голодомору геноцидом з боку РФ слід очікувати на «агресивну критику».

На думку кореспондента радіо Deutschlandfunk Томаса Франке, важливо доносити до ширшої аудиторії факти про людські злочини та докладати зусиль, щоб це не забувалося.

Редактор журналу SUPERillu Геральд Прашль підкреслив, що фільм розповідає про важливий епізод в історії Радянського Союзу та злочини комуністичного режиму. «Історикам відома ця тема, але, на жаль, про це дуже мало відомо широкій громадськості - як у Німеччині, так і в інших країнах колишнього Радянського Союзу. Особливо сумно, що досі розповідаються міфи про ті часи у Радянському Союзі, тому дуже важливо краще опрацювати ці страшні сторінки... Кожен громадянин тут, у Німеччині, має про це (Голодомор - ред.) дізнатися», - сказав він.

Глядач Ганс-Йоахім Шумахер вважає, що цю стрічку потрібно показати німецькою мовою на німецькому телебаченні. На його думку, це було б дуже важливо для народу, та передусім - для уряду ФРН, «щоб він цього разу, незважаючи на гарні відносини із Росією..., чітко продемонстрував, що цей Голодомор був геноцидом».

Українське посольство продовжує активну інформаційно-роз’яснювальну кампанію у ФРН з цього питання. В суботу, 13 листопада, дипмісія у Берліні разом із PEN Ukraine організує зустріч із відомим письменником, президентом українського PEN-клубу Андрієм Курковим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-