СКУ засудив проведення виборів до Держдуми РФ на окупованих українських територіях

СКУ засудив проведення виборів до Держдуми РФ на окупованих українських територіях

Укрінформ
Світовий конґрес українців (СКУ) засудив вибори до Державної думи Російської Федерації, які російська влада проводить з 17 по 19 вересня на окупованій Росією частині українського Донбасу та в окупованому Криму.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

У Конґресі зауважили, що Російська Федерація незаконно нав’язала російське громадянство мешканцям окупованих українських територій, а тепер змушує їх брати участь у голосуванні за депутатів Державної Думи.

Тож СКУ закликає міжнародну спільноту оголосити ці так звані «вибори» нелегітимними та впровадити санкції проти депутатів Державної Думи РФ, обраних від окупованого Криму та Ростовської області РФ, де голосування відбудеться із залученням голосів мешканців окупованої Росією частини Донбасу. Санкції також необхідно впровадити проти кожного російського посадовця, причетного до організації незаконного голосування на окупованих українських територіях, і визнати роздані тут російські паспорти незаконними.

Читайте також: В ОРДЛО обмаль охочих голосувати на виборах Держдуми - правозахисники

У СКУ нагадали, що від часу військового вторгнення у 2014 році, Російська Федерація перетворила Крим та Донбас на території терору, здійснюючи систематичні переслідування кримськотатарського та українського населення цих регіонах.

У 2019 році російський уряд також розпочав незаконно роздавати паспорти Російської Федерації українським громадянам, які мешкають на окупованій Росією частині Донбасу. Протягом останніх двох років таких паспортів тут було роздано понад 660 тисяч.

Тепер «Голоси» цих мешканців будуть враховані при вирахуванні результатів виборів у сусідній Ростовській області РФ.

Президент СКУ Павло Ґрод заявив, що Росія продовжує використовувати усі можливі засоби у своїй гібридній війні проти України, включно з виборами, які є спробою легітимізувати її військове вторгнення та окупацію Криму і Донбасу. Це незаконне голосування додатково дискредитує результати виборів у Росії та підважує легітимність Державної Думи РФ.

«Ми закликаємо міжнародну спільноту приєднатися до Світового Конґресу Українців у категоричному засудженні цього виборчого фарсу. Ми також звертаємось до міжнародної спільноти із закликом впровадити санкції проти учасників та організаторів цих так званих «виборів», – додав він.

Нагадаємо, вибори до Держдуми РФ триватимуть упродовж трьох днів — 17-19 вересня. І якщо мешканці окупованого Криму беруть участь у виборчому процесі РФ вже кілька років, то українців в ОРДЛО втягують вперше. Для цього на непідконтрольній Україні частині Донбасу масово видавали російські паспорти — їх отримали вже понад 600 тис. українців.

2 вересня Росія відмовилася продовжувати мандат спостережної місії ОБСЄ, яка працювала в районі російських контрольно-пропускних пунктів «Гуково» і «Донецьк» на кордоні з Україною.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Росія відмовилася продовжувати мандат місії ОБСЄ на своєму кордоні задля полегшення влаштування виборчих каруселей за рахунок підвезення на виборчі дільниці мешканців тимчасово окупованих територій на виборах до Держдуми РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-