Ситуація в українській діаспорі Латвії складна – посол України в Чехії

Ситуація в українській діаспорі Латвії складна – посол України в Чехії

Укрінформ
Надзвичайний і Повноважний Посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс заявив, що ситуація в українській діаспорі Латвії справді складна – значна її частина перебуває у просторі так званого «русского міра».

Як передає Укрінформ, про це дипломат розповів в інтерв’ю журналу «Пороги».

«Ситуація в українській діаспорі Латвії справді складна. Значна її частина в силу в силу різних історичних обставин, культурно, інформаційно та ідеологічно перебуває у просторі так званого «русского міра». Для них Росія продовжує залишатися «братом», війни вони намагаються не помічати, а свою «українськість» проявляють лише «поїданням сала» та час від часу співанням пісень. Нерідко – в компанії та за гроші з тих самих «братів» і навіть російського посольства», – сказав він.

Водночас Перебийніс зауважив, що з іншого боку у Латвії є здорова і патріотична частина громади, яка переймається, чим живе сьогодні Україна, збирає гуманітарну допомогу, допомагає лікувати наших поранених військовослужбовців.

«Коли я там був Послом, то саме з цією патріотичною частиною діаспори співпрацював. Усі спроби «перевиховати» та «переконати» ту проросійську групу, на жаль, виявилися марними. Тому я однозначно підтримую кроки, які були вжиті нашим Посольством у Ризі з метою виключення цих псевдоукраїнських організацій зі складу Світового конґресу українців. До речі, перед прийняттям свого рішення кілька керівників СКУ дзвонили мені, щоб почути й мою думку щодо ситуації. Сподіваюся, що моя точка зору допомогла прийняти їм правильне рішення», – розповів посол.

Нагадаємо, посольство України висловило рішучий протест з приводу антиукраїнської діяльності так званого «Об’єднання Українських Товариств Латвії» (ОУТЛ) під керівництвом Ірини Дукуле, яке продовжує просувати в Латвії наративів країни агресора – Росії.

Як повідомляв Укрінформ, Рада директорів Світового конґресу українців 13 березня виключила зі своїх лав ОУТЛ, оскільки діяльність цієї організації демонструє антиукраїнську позицію, що суперечить основним засадам діяльності та цінностям СКУ.

Крім того, координаційна рада представників українських діаспорських латвійських організацій при Посольстві України в Латвії направила відкритого листа на адресу Міністра юстиції Яніса Борданса та Міністра культури ЛР Науріса Пунтуліса щодо проросійської «Організації українських товариств Латвії».

Міністерство закордонних справ України підтримало Посольство України та патріотичні діаспорські організації українців Латвії у протидії проросійському й антиукраїнському «Об'єднанню українських товариств Латвії».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-