У країнах Балтії за участю української діаспори вшанували 80-річчя депортації 1941 року

У країнах Балтії за участю української діаспори вшанували 80-річчя депортації 1941 року

Фото
Укрінформ
У Країнах Балтії в понеділок відбулися урочисті заходи, в яких вшановували пам’ять жертв радянської депортації до Сибіру 14 червня 1941 року.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У День пам'яті жертв комуністичного геноциду активісти української громади Латвії поклали квіти до Пам’ятника Свободи у Ризі.

«Згадуючи тисячі жертв вивезених в Сибір 14 червня 1941 року, ми не маємо права забувати про тих українців, кого й сьогодні путінський режим утримує у в’язницях. Не можемо забувати про окупований Крим і кримськотатарський народ, на який чиниться важкий тиск, про окуповані райони Донбасу, про тисячі синів і дочок України, які загинули від рук московських найманців», – підкреслила керівник «Ukrainas atbalsta biedrība/Товариство підтримки України» Тетяна Лазда.

Вона також нагадала, що 26 червня українські активісти в Латвії відзначать День кримськотатарського прапора – в межах акції «Два прапори – одна країна». Захід пройду біля Кримських лип, висаджених біля пам’ятника Т.Г. Шевченку в центрі Риги.

У понеділок посол України в Латвії Олександр Міщенко, поділяючи біль латвійського народу, поклав квіти в Ризі до нового Меморіалу жертв комуністичного терору в центрі Риги, а також до пам’ятного знаку на залізничній станції Торнякалнс у передмісті Риги, з якої здійснювалась депортації в 1941 та 1949 роках. 

Посол України у Литві Володимир Яценківський взяв участь у комеморативних заходах у День скорботи і надії, які проходили в центрі Вільнюса. З промовами виступали президент Литви Гітанас Наусєда (онлайн з Брюсселя), спікерка Сейма ЛР Вікторія Чмілітє-Нільсен, прем’єр-міністерка Інгріда Шімонітє, архієпископ-митрополит вільнюський Гінтарас Грушас, депортовані, які вижили, та їхні нащадки, литовські історики. 

Представники Посольства України в Естонії та представники української діаспори в День жалоби взяли участь в урочистих заходах, які відбулися біля талліннського Меморіалу жертвам тоталітарних режимів на Маарьямяе, де пройшло покладення вінків і молебень. Перед присутніми виступили Президент Естонії Керсті Кальюлайд і Міністр юстиції Естонії Маріс Лаурі.

Як повідомляв Укрінформ, в понеділок президенти Латвії Егілс Левітс, Литви Гітанас Науседа й Естонії Керсті Кальюлайд у спільному комюніке та відеозверненні до 80-річчя радянської депортації заявили про тяжкі наслідки окупації й нинішні погрози з боку РФ. 

Нагадаємо, у червні 1941 року пройшли масштабні депортації з території Латвії, Литви, Естонії, Західної України, Західної Білорусі та Молдови. Пік арештів і висилки з Балтійських країн до Сибіру припав на 14 червня. Загалом, ці країни та території були окуповані СРСР протягом 1939-1940 рр після підписання нацистською Німеччиною і Радянським Союзом договору про ненапад («пакту Молотова – Ріббентропа»), а також секретних протоколів до нього, за якими сторони розділили між собою країни Балтії та Польщу на сфери впливу.

Фото: Ukrainas atbalsta biedrība, посольства України в Латвії, Литві та Естонії, а також з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-