Канцлер Уряду Литви і настоятель храму УГКЦ у Вільнюсі обговорили напрямки співпраці

Канцлер Уряду Литви і настоятель храму УГКЦ у Вільнюсі обговорили напрямки співпраці

Фото
Укрінформ
Робоча зустріч канцлера Уряду Литовської Республіки Альгірдаса Стончятіса з настоятелем монастиря та храму Пресвятої Трійці у Вільнюсі о. Вінкентієм Пелихом (Чин Святого Василія Великого) відбулася у середу.

Сторони, серед іншого, обговорили питання отримання дітьми українських мігрантів такої освіти, яка б дозволяла зберегти українську тотожність, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ділова зустріч пройшла в канцелярії Уряду Литовської Республіки. Сторони обговорили важливість діалогу між державою та церковними інституціями та роль Церкви в житті громадян», - розповіли отці-василіяни.

Під час зустрічі, говорячи, про храм Пресвятої Трійці у Вільнюсі, о. Вінкентій наголосив на важливості храму в історичному контексті, зокрема, звернув увагу на те, що цей храм збудував князь Костянтин Острозький як вдячність Богові за перемогу над московським військом. Це має сьогодні особливе значення як для Литви, так і для України та становить невід‘ємну частину історії та литовської тотожності.

Особливу увагу сторони звернули увагу на постать великого святого для українського та литовського народів, святого Йосафата Кунцевича, мощі якого знаходяться в базиліці св. Петра у Римі. У 2023 році відзначатиметься 400-ліття мученицької смерті св. Йосафата. З огляду на важливість події, сторони обговорили можливість відзначення ювілею на державному рівні.

Серед питань, обговорюваних сторонами, було також виховання й освіта дітей українських мігрантів, створення української школи чи, принаймні, окремих українських класів у литовських школах та програми розвитку освіти зі збереженням української національної та духовної культури.

Відтак, було обговорено напрямки розвитку давньої василіянської обителі та храму Пресвятої Трійці як важливого душпастирського та паломницького центру УГКЦ, стратегію тематичного релігійного туризму а також, підтримки державою відновлення та продовження реставраційних робіт храму, як об’єкту культурної спадщини Литви.

На завершення зустрічі о. Вінкентій Пелих, ЧСВВ подякував за зустріч, співробітництво та подарував канцлеру монографію «На перехресті культур: Монастир і храм Пресвятої Трійці у Вільнюсі».

У зустрічі, крім канцлера Уряду ЛР Альгірдаса Стончятіса та настоятеля о. Вінкентія Пелиха також взяли участь віце-канцлер Девід Матуліоніс і радник з питань державного управління та соціальної політики Діана Варнайте.

Фото: Олег Кудрін та Василіянський монастир Святого Йосафата у Вільнюсі

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-