У Варшаві відзначили День Гідності і Свободи

У Варшаві відзначили День Гідності і Свободи

Фото, відео
Укрінформ
В урочистому заході, який відбувся у посольстві України в Польщі, взяли участь дипломати, численні представники української громади, польські політики.

Про це передає власний кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні ми відзначаємо День Гідності і Свободи, який у нас асоціюється з початком Революції Гідності, Революції, яка змінила нас, яка змінила Україну, яка змінила ставлення світу до України. Ми з гідністю вистояли на Майдані, і з гідністю ці цінності, за які ми стояли на Майдані, втілюємо в життя”, - заявив, звертаючись до присутніх, посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Читайте також: Зустріч у Кракові: Україна і Польща домовилися переглянути "чорні списки"

У виступі він підкреслив, що Революція, на жаль, не закінчилася, оскільки вона переросла в боротьбу з російською агресією.

“Як і три-чотири роки тому, нам потрібна єдність, аби вистояти, витримати і побудувати і розбудувати українську державу”, - заявив дипломат.

Він закликав Польщу та поляків продовжувати підтримку України, оскільки боротьба з російською агресією триває.

“Якщо ми про це забудемо, то загроза буде не лише для України, а й інших країн”, - констатував Дещиця.

У Варшаві відзначили День Гідності і Свободи

Депутат польського Сейму Міхал Камінський зазначив, що немає дня, щоб він не думав про “відважних хлопців і дівчат, які щоденно із зброєю в руках наражають своє життя, борючись з гідрою російською імперіалізму”.

“Вони захищають не лише себе, а й Польщу і нашу цивілізацію”, - підкреслив політик.

Він додав, що стратегічний союз між Польщею та Україною є дуже важливим.

Інший депутат Сейму Марцін Свенціцький наголосив, що своїми жертвами на Майдані українці довели, що “Україна хоче бути інтегрованою з Європою, що поділяє європейські цінності, хоче бути разом з поляками”.

Лідер варшавського Євромайдану Наталя Панченко висловила думку, що українці зараз не живуть у країні, за яку виходили чотири роки тому на Майдан.

“Але ми більше не живемо і ніколи не будемо жити у країні, в якій ми жили до Майдану”, - зазначила Панченко.

“Ми ще не зробили всього того, за що ми тоді виходили на Майдан. Але з гордістю можу сказати, що ми зараз живемо у зовсім іншій країні, з гордістю можемо сказати, що в нас зараз абсолютно інше громадянське суспільство. Ми фактично народилися, у нас до цього майже не було громадянського суспільства, а тепер ми є, маємо право голосу, і його нарешті почали чути!”, - підкреслила вона.

Читайте також: Дещиця: Треба розвивати формулу "без незалежної України немає незалежної Польщі"

Голова Об'єднання українців у Польщі Петро Тима звернув увагу, як Євромайдан тоді в єдиному пориві об'єднав українські діаспори по всьому світу .

“Майдан також змінив польське суспільство, для Польщі Україна перестала бути якоюсь абстрактною”, - зауважив він.

Учасники заходу заспівали гімни України та Польщі, вшанували хвилиною мовчання пам'ять жертв Майдану та запалили лампадки біля стенду з фотографіями “Небесної сотні” на фасаді українського диппредставництва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-