Зустріч у Кракові: Україна і Польща домовилися переглянути

Зустріч у Кракові: Україна і Польща домовилися переглянути "чорні списки"

Укрінформ
Співголови Консультаційного комітету Президентів України і Польщі Костянтин Єлісєєв та Кшиштоф Щерський у п'ятницю у Кракові домовилися переглянути так звані взаємні "чорні списки" нев'їзних осіб.

Разом із тим, секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шереметa, який був у такому списку, приїхав на українсько-польський кордон наступного дня після зустрічі у Кракові, коли польська сторона ще не встигла внести відповідні зміни у ці списки.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

"Сторони визнали, що потрібно працювати над тим, щоб у таких списках не було осіб, які, попри інші політичні та наукові переконання, займають посади в державних органах і не несуть загрози для національної безпеки... На жаль, так сталося, що домовленості було досягнуто у п'ятницю, а в суботу пан Шеремета поїхав на кордон. Звичайно, на цей момент ці домовленості ще не почали працювати", - заявив Дещиця.

Читайте також: “Чорний список” Ващиковського: Польща підтверджує першу відмову на в’їзд

Дипломат повідомив про домовленості Києва і Варшави у справі "чорних списків": з ініціативи співголів буде ще раз переглянуто існуючі списки, оскільки вони створюються відповідними спецслужбами, і підійти зважено до кожного випадку.

“У цих списках мають залишитися лише особи, які справді своєю діяльністю загрожують безпеці країни, які порушили законодавство країни, наприклад, через незаконне відвідання окупованих територій України чи участь в акціях проти територіальної цілісності і державного суверенітету”, - підкреслив Дещиця.

Він додав, що на зустрічі у Кракові сторони не обговорювали конкретних осіб поіменно, а йшлося лише про підходи до формування цих "чорних списків".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-