Видавництво BookChef змінює власника і залучає аудиторів для перевірки відсутності зв'язків із РФ

Видавництво BookChef змінює власника і залучає аудиторів для перевірки відсутності зв'язків із РФ

Укрінформ
Видавництва BookChef, яке фігурувало в розслідуванні про зв'язки українського книжкового ринку з Росією, змінює власника та залучає аудиторів до перевірки своєї діяльності.

Про це Укрінформу повідомив СЕО видавництва BookChef Олександр Кірпічов.

Він заявив, що видавництво BookChef купує його сім’я.

«Видавництвом BookChef де-факто керую я. Власник компанії Андрій Плєхов жодного разу не отримував дивідендів, бо всі зароблені кошти ми інвестуємо у розвиток компанії. Тож це наше спільне рішення», - сказав Кірпічов.

За його словами, компанія залучає аудиторів до перевірки всіх своїх платежів, щоб вони підтвердили відсутність будь-яких фінансових зв’язків з російськими чи афілійованими до них компаніями.

Читайте також: BBC Україна оголосила переможців Книги року-2023

СЕО видавництва BookChef наголосив, що вони з Андрієм Плєховим (який нині є керівником видавництва) розпочали діалог про купівлю компанії до початку повномасштабної війни, але не домовилися про ціну через зростання доходів, повʼязане з дією програми "єПідтримка". Остаточне рішення було прийняте в 2023 році, коли ринок стабілізувався, іще до виходу розслідування OSINT-агенції Molfar та онлайн-видання "Сенсор", в якому стверджувалося про російський слід в діяльності кількох українських видавництв, зокрема й у BookChef.

Кірпічов також заявив, що за кілька місяців до публікації розслідування у видавництві BookChef проводили перевірку правоохоронні органи, які не знайшли порушень у діяльності компанії.

Він стверджує, що BookChef ніколи не мав стосунку до російських компаній, не співпрацює з правовласниками з Росії та видає книжки українською мовою. Компанія розпочалась як редакція в межах видавництва «Форс». З часом виросла до повноцінного та самостійного видавництва.

Крім того, Кірпічов заявив, що йому невідомо, чи Плєхов мав якісь відносини з Росією чи російськими юрособами.

Читайте також: Дитяча література, психологія і фентезі. Які книги купували українці в 2023 році

У розслідуванні Molfar і “Сенсор” ішлося, що власник Bookchef Андрій Плєхов нібито має карту російського Сбербанку, що "може свідчити про його ймовірне проживання або діяльність в росії". Також зазначалося, що книжки Bookchef, надруковані в Україні у 2022 році, продаються на російській платформі WildBerries.

BookChef – одне з найбільших видавництв України. Портфель налічує понад 450 тайтлів, серед яких світові бестселери Ювала Ноя Харарі, Мішель і Барака Обами, Метью Макконахі, Вілла Сміта, Джорджа Орвелла, Чарльза Буковскі, Лю Цисіня, Дженніфер Л. Арментраут, Джима Лоулесса, Ніка Вуйчича тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-