Битва за Україну. День чотириста шістдесят восьмий

Битва за Україну. День чотириста шістдесят восьмий

Укрінформ
Російськими окупаційними військами здійснено підрив греблі та машинної зали Каховської ГЕС - станцію повністю зруйновано.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста шістдесят восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 6 червня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Підрив Каховської ГЕС та його наслідки

  • Російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. Внаслідок підриву машинної зали зсередини станцію повністю зруйновано, і вона відновленню не підлягає. Рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, розпочалась евакуація населення з потенційних районів затоплення – пресслужба ПрАТ «Укргідроенерго».
  • Внаслідок підриву Каховської ГЕС під водою опинились 80 міст і сіл – президент Зеленський під час онлайн-виступу на саміті «Бухарестської дев’ятки».
  • У зоні підтоплення внаслідок техногенної катастрофи на Каховській ГЕС, яку спричинила Росія, зростає небезпека від вибухонебезпечних предметів, що опинились під водою та можуть бути знесені потоками – пресслужба Міноборони.
  • Унаслідок підриву Каховської ГЕС знищено і машинний зал, у якому знаходилося 450 тонн технічного мазуту, і з них 150 тонн уже опинилися у річці Дніпро і йдуть з великою швидкістю через Херсон і далі вниз – міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.
  • Європейський Союз готовий надати допомогу для помʼякшення наслідків підриву загарбниками Каховської ГЕС. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба за підсумками розмови з Високим представником ЄС Жозепом Боррелем.
  • ПрАТ "Укргідроенерго" після деокупації території пришвидшеними темпами побудує на місці зруйнованої Каховської ГЕС нову станцію. Вже сьогодні «Укргідроенерго" розпочало фахові обговорення, як після деокупації швидко перегородити греблю - залучені фахівці проєктного інституту та будівельники, заявив гендиректор ПрАТ Ігор Сирота в ефірі телемарафону.

Реакція посадових осіб та інституцій

  • Президент Зеленський провів термінове засідання РНБО, на якому погодили комплекс міжнародних і безпекових заходів через руйнування росіянами Каховської ГЕС. Україна вимагає скликання Ради Безпеки ООН та звернеться до міжнародних природоохоронних організацій і Міжнародного кримінального суду – пресслужба глави держави.
  • Військове командування України завчасно передбачало можливі дії російської армії щодо підриву Каховської ГЕС та робило відповідні розрахунки. Тож такі дії ворога не зашкодять наступу Сил оборони – командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв у коментарі Укрінформу.
  • Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що Україна не має жодного відношення до підриву Каховської ГЕС, а заяви Росії про нібито причетність до цього нашої держави назвав нісенітницями.
  • Міністерство закордонних справ України закликало міжнародну спільноту рішуче засудити російський теракт на Каховській ГЕС і наголосило, що Росія має відшкодувати всі наслідки свого злочину як для людей, так і для інфраструктури та довкілля – заява.
  • Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак наполягає, що підрив Каховської ГЕС є спробою терористів підняти ставки і налякати всіх можливою ядерною катастрофою. Росія має бути позбавлена місця у Раді безпеки ООН та загалом в Організації Об'єднаних Націй.
  • Генеральний прокурор Андрій Костін підписав та надіслав документ, у якому українська сторона надає Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду всю необхідну інформацію стосовно підриву окупантами дамби Каховської ГЕС - інформує пресслужба відомства.

Міжнародна реакція

  • Командири російських підрозділів та безпосередні виконавці руйнування дамби Каховської ГЕС, як і ті, хто винні у руйнуванні інших об’єктів цивільної інфраструктури в Україні, будуть притягнуті до відповідальності, відповідно до міжнародного права, йдеться у спільній заяві Високого представника ЄС Жозепа Борреля та Єврокомісара з кризового менеджменту Янеза Ленарчича.
  • Підрив Каховської ГЕС ставить під загрозу життя тисяч людей і є черговим свідченням жорстокості війни Росії проти України. Про це під час відкриття саміту “Бухарестської дев’ятки” (B9) заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.
  • Руйнування греблі Каховської гідроелектростанції відповідає стратегії Путіна щодо атак на цивільні об'єкти. "Це має новий масштаб, але вписується в те, як Путін веде цю війну" – федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц.
  • Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі, який перебуває в Україні, поклав відповідальність за руйнування дамби Каховської ГЕС на Росію – The Guardian.
  • Китай на запит Укрінформу відреагував на підрив дамби Каховської ГЕС, закликавши «усі сторони» бути відданими політичному врегулюванню «української кризи» та сприяти послабленню ситуації.
  • Україна хотіла б отримати реакцію від Туреччини на підрив росіянами Каховської ГЕС у вигляді постачання зброї. "Менше слів, більше зброї" - заявив Президент Володимир Зеленський на пресконференції у Києві.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловив обурення тим, що деякі західні ЗМІ в ситуації з підривом російськими військами Каховської ГЕС ставлять факти і російську пропаганду в один ряд і натякають на можливу причетність України до катастрофи.

Евакуація

  • "Укрзалізниця" призначила евакуаційний поїзд із Херсона, щоб допомогти місцевій владі з евакуацією жителів та прилеглих сіл через підрив російськими загарбниками Каховської ГЕС.
  • Після підриву росіянами Каховської ГЕС станом на 16:20 силами ДСНС, Нацполіції та волонтерів евакуйовано близько 1300 людей, підтоплено 13 населених пунктів на правому березі Дніпра та близько 300 будинків. – ДСНС.
  • Офіс уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, закликає повідомляти про зниклих людей у зоні підтоплення в Херсонській області на гарячу лінію уповноваженого за телефонами і в месенджерах.

Водопостачання

  • Ситуація з постачанням води у Кривому Розі контрольована, але необхідно скоротити на 30% її споживання у районах, які живляться з Каховського водосхочища – голова МВА Олександр Вілкул.
  • Кабінет Міністрів виділив 120 млн гривень Держагентству водних ресурсів для сталого забезпечення жителів Миколаєва питною водою – повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.
  • Ситуація з підривом російськими загарбниками дамби Каховської ГЕС і спуском води з Каховського водосховища жодним чином не позначиться на водопостачанні столиці – КМДА.
  • Наразі для мешканців Запоріжжя немає загрози щодо забезпечення водою через підрив Каховської ГЕС – директор Департаменту цивільного захисту населення ОВА Андрій Булавінов.

Водопостачання в Криму

  • Після підриву Каховської ГЕС почав падати рівень води у Північнокримському каналі – повідомив і розмістив відповідне відео Телеграм-канал «Кримські партизани». У тимчасово окупованому Криму в деяких районах Євпаторії відключать воду, також закликають запастись водою. Наразі величезні проблеми з водою у Керчі – повідомив голова Громадської ради в Одеській ОВА Сергій Братчук.
  • Унаслідок підриву російськими загарбниками Каховської ГЕС Крим може залишитися без води на 10-15 років – про це в коментарі Укрінформу розповіла голова громадської природоохоронної організації "Всеукраїнська екологічна ліга", радниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Тетяна Тимочко.

Енергопостачання

  • Катастрофа на Каховській ГЕС позначиться на рівні води на інших українських гідроелектростанціях, через що може виникнути дисбаланс в енергосистемі - повідомив міністр енергетики Герман Галущенко під час екстреного засідання Міжнародної консультативної ради високого рівня.
  • Через підрив Каховської ГЕС є ризики підтоплення енергетичних об’єктів на Херсонщині, зокрема Херсонської ТЕЦ. У місті вже знеструмлено майже 12 тисяч споживачів (р-н «Острів») – пресслужба Міністерства енергетики.
  • Підрив Каховської ГЕС не впливає безпосередньо на функціонування Запорізької АЕС. Розроблений алгоритм заходів щодо роботи станції та персоналу на той випадок, якщо води Каховського водосховища буде недостатньо для підживлення ставка-охолоджувача – президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.
  • Підрив росіянами Каховської ГЕС не вплинув на стабільність роботи енергосистеми. ПрАТ «Укргідроенерго» і НЕК «Укренерго» контролюють ситуацію та проводять оцінку ризиків – пресслужба Укренерго.
  • Підрив Каховської ГЕС не вплинув на роботу теплових електростанцій ДТЕК. Дніпровський каскад ГЕС забезпечує водою три теплові електростанції ДТЕК і на них ведеться спостереження за рівнем води. Наразі ситуація стабільна – пресслужба ДТЕК.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України: "Російські терористи руйнуванням дамби Каховської ГЕС лише підтверджують для всього світу, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі. Жодного метра не можна їм залишати, бо кожен метр вони використовують для терору. Лише перемога України поверне безпеку».

Олексій Данілов, секретар РНБО: “Підрив росіянами Каховської ГЕС – це принципово новий етап російської агресії. Відбувся повний та остаточний демонтаж усієї фальшивої ідеологічної кремлівської конструкції: «звільнення України», «боротьба з нацистами», «ураження виключно військових об’єктів» та решти суто пропагандистських та брехливих тез. Росія ввійшла в етап... відкритого декларування своєї справжньої мети – знищення України, вбивства українців, руйнації економіки і структур життєзабезпечення населення”.

Роберта Мецола, президентка Європейського парламенту: «Діти, жінки та чоловіки України страждатимуть від наслідків жахливої руйнації Каховської гідроелектростанції. Це злочин проти людяності. Воєнний злочин, який ми не можемо залишити без відповіді»

Шарль Мішель, президент Європейської ради: «Шокований безпрецедентною атакою на греблю у Новій Каховці. Руйнація цивільної інфраструктури чітко кваліфікується як воєнний злочин, і ми притягнемо Росію та її помічників до відповідальності».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Уночі 6-го червня з 00.30 по 04.00 години окупанти завдали удару по Україні крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555, з району Каспійського моря із шести стратегічних бомбардувальників Ту-95мс, усі 35 російських ракет знищила ППО – Повітряні сили ЗСУ.

Втрати ворога вбитими та пораненими на Таврійському напрямку складають більш як три роти, знищено та пошкоджено 55 одиниць ворожого озброєння та військової техніки – про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомив речник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень.

Рейд антипутінських добровольців на Бєлгородську область

  • Російська влада втратила контроль над селом Нова Таволжанка в прикордонній з Україною Бєлгородській області, в яке, вірогідно, увійшов “Російський добровольчий корпус” – про це, відповідаючи на запитання місцевих мешканців, заявив губернатор області В’ячеслав Гладков.
  • Ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін упевнений, що ймовірна наявність бельгійських автоматів у бійців «Російського добровольчого корпусу» не вплине на надання Україні військової допомоги: «Ми прекрасно розуміємо, що автомати – це такий товар, який точно можна дістати, причому в різних місцях» – Радіо NV.

* * *

На багатьох ділянках фронту спостерігається активізація бойових дій, водночас ворожнеча між ПВК "Вагнер" та Міністерством оборони Росії досягла безпрецедентного рівня – повідомляє Міністерство оборони Британії.

У тимчасово захопленому Маріуполі зафіксовано вибух, його було чути в усіх районах міста. за інформацією "Маріупольського спротиву", вибух пролунав на території меткомбінату «Азовсталь» - радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко.

Підрив Каховської ГЕС спричинив затоплення позицій російських військових підрозділів та може призвести до масштабного змиву російських мінних полів і їх детонації у хаотичному порядку - заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Російська Федерація перекинула до Білорусі поки що лише носії ядерної зброї, хоча це не означає, що в майбутньому вона не поставить туди саму ядерну зброю – командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв у коментарі Укрінформу.

На території Білорусі наразі перебувають близько пів тисячі російських військових, решту – перекинули воювати на схід України. Для поновлення бойового складу ворог переміщуватиме з РФ чергову партію мобілізованих.

Обстріли

  • Ракети “повітря-земля” під час обстрілу в ніч на 6 червня переважно були спрямовані на центральні регіони України. Морські ракетоносії не залучалися до атаки і були заведені до пунктів базування, що може свідчити про те, що «в окупантів зараз немає того потенціалу «Калібрів», який би вони могли застосувати» – керівник Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.
  • У Київській області внаслідок ворожого удару пошкоджено гуртожиток, поліклініку, з пологового будинку евакуювали пацієнтів і пенсонал – керівник поліції Київщини Андрій Нєбитов.
  • Російські війська протягом дня 27 разів обстріляли прикордонні території Сумської області, спричинивши низку пошкоджень. За день у регіоні зафіксовані 94 вибухи. 13 з них пролунали в Білопільській громаді – по її території загарбники вдарили з мінометів – Сумська ОВА.
  • Сили протиповітряної оборони збили над Дніпропетровщиною два дрони-камікадзе і крилату ракету – голова ОВА Сергій Лисак.
  • Силами та засобами ППО в повітряному просторі навколо столиці було виявлено і знищено понад 20 повітряних цілей ворога – голова КМВА Сергій Попко.

НОВИНИ: Україна

На липневому саміті НАТО у Вільнюсі варто продемонструвати, що декларовані та реальні цінності Альянсу не відрізняються, і надати Україні чіткий алгоритм приєднання - Президент Зеленський під час онлайн-виступу на саміті "Бухарестської дев’ятки".

Міжнародні партнери готові надати Україні винищувачі F-16, але для цього необхідно створити належну інфраструктуру, а це потребує часу. "У мене була одна закрита зустріч із країнами, які підтвердили, що вони точно дадуть нам F-16", - сказав на пресконференції Президент Володимир Зеленський, зауваживши, що підготовку інфраструктури навряд чи вдасться провести швидко.

Вища кваліфікаційної комісії суддів України на своєму засіданні 6 червня обрала суддю Київського апеляційного суду Романа Ігнатова головою ВККС.

Україна та Франція підписали Угоду щодо призупинення виплат за державним боргом, що дозволить зменшити боргове навантаження на держбюджет України та направити кошти на фінансування першочергових потреб – пресслужба Мінфіну.

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі відвідав одне з місць розмінувань у Київській області, де працює британська організація Halo Trust.

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло до переліку міжнародних спонсорів війни двох китайських виробників і постачальників обладнання для відеоспостереження: компанії Hikvision і Dahua Technology.

У рамках перевірок укриттів по Україні наразі працює понад дві тисячі груп, до складу яких входять рятувальники і поліцейські.

Національна поліція України із початку повномасштабної війни відкрила 62 кримінальні провадження щодо злочинів, вчинених проти представників ЗМІ – т.в.о. голови Нацполіції Іван Вигівський.

Військова контррозвідка Служби безпеки України провела багатоетапну спецоперацію у Львівській області, нейтралізувавши агентурну мережу російської розвідки. Фігурантами виявились двоє українських військових та лікарка, які у складі різних підрозділів дислокувалися на території Яворівського військового полігону – СБУ.

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики з приймання-передачі державного майна завершила роботу та підписала із Національним заповідником “Києво-Печерська лавра” акт, яким підтвердила передачу державного майна у користування заповідника – міністр Олександр Ткаченко.

* * *

  • Державний концерн «Укроборонпром» і чеська державна оборонна компанія VOP CZ уклали контракт щодо спільного ремонту танків Т-64 для Сил безпеки та оборони України — пресслужба ДК.
  • Міністерство фінансів 6 червня на аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до державного бюджету 4,8 млрд гривень в еквіваленті - пресслужба міністерства.
  • Упродовж 44 тижня роботи «зернового коридору», з 29 травня по 4 червня через морські порти Одеської області було експортовано 395,6 тис. т агропромислової продукції, що на 78% більше, ніж за попередній тиждень – пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу.
  • Сільськогосподарські посіви у Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях під загрозою знищення, адже через щорічні посухи ці регіони користувалися водою з Каховського водосховища для поливу – голова парламентського комітету Олександр Гайдук.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Австралія, США та Україна обговорюють можливість передачі Києву 41 винищувача F/A-18 HornetsAustralian Financial Review.

Адміністрація США вважає забезпечення України додатковими засобами протиповітряної оборони одним із пріоритетів у майбутніх пакетах військової допомоги, заявив під час брифінгу в Вашингтоні координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

Міжнародне право дозволяє Україні використовувати західну зброю на території РФ з метою самооборони – про це в інтерв'ю DW сказав міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

Країни НАТО мають бути послідовними у підтримці України. Крім Росії, дестабілізуючим фактором на східному фланзі Альянсу є також режим Лукашенка – про це під час відкриття саміту “Бухарестської дев’ятки” (B9) у Братиславі сказав президент Польщі Анджей Дуда.

В Ірані представили першу гіперзвукову балістичну ракету «Фаттах» власного виробництва. У церемонії взяли участь президент Ібрагім Райсі і вище командування іранської революційної гвардії – Reuters.

Сполучені Штати запровадили санкції проти семи фізичних осіб і шести організацій в Ірані, КНР і Гонконзі у зв’язку з їхнім сприянням розвитку іранської програми зі створення нових балістичних ракет.

* * *

  • Реформа системи правосуддя Польщі суперечить законам Євросоюзу – таке рішення в оголосив Суд ЄС, враховуючи таким чином скаргу Єврокомісії щодо польської судової реформи з 2019 року.
  • Китайський уряд намагатиметься регулювати використання штучного інтелекту у своїй країні – заявив Ілон Маск, який зустрічався з офіційними особами КНР під час своєї поїздки туди.
  • Колишньому міністрові юстиції Словаччини Штефану Харабіну загрожує до трьох років ув’язнення за публічне схвалення дій Путіна в Україні – Dennik N.
  • Уряд Фінляндії ухвалив рішення вислати дев’ятьох працівників російського посольства через розвідувальну діяльність, повідомила пресслужба уряду.

ВОРОГ

Влада РФ виділила 20 млрд рублів на "військову пропаганду" в 2023 році. Пов'язаний з адміністрацією президента Росії "Інститут розвитку інтернету" у 2023 році розподілить 20 мільярдів рублів як гранти на створення "патріотичного контенту". Для порівняння: російський Фонд кіно цього року розподіляє 12 мільярдів рублів.

Комісія з етики Санкт-Петербурзького університету заявила, що висловлювання студентів історичного факультету проти війни в Україні порушують кодекс університету та "несумісні зі статусом студентів СПбДУ". 10 студентів, щодо яких таке рішення винесла комісія, можуть бути відраховані.

У російських регіонах кількість загиблих після вживання сурогатного сидру збільшилася до 28, понад 80 людей отруїлися – деякі залишаються в реанімації.

Підготував Олександр Волинський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-