Україна хоче бути суб’єктом німецької культурної пам’яті – посол

Україна хоче бути суб’єктом німецької культурної пам’яті – посол

Укрінформ
Україна прагне посідати належне їй місце у німецькій культурній пам’яті, а не бути лише «придатком» Росії.

На цьому наголосив посол України в ФРН Андрій Мельник в інтерв’ю німецькій редакційній мережі RND, передає Укрінформ.  

«Ми хочемо, щоб Україну нарешті сприймали як самостійний суб’єкт німецької культури пам’яті, а не як придаток Росії, … щоб Федеративна Республіка сприймала нас як націю, яка є однією з найбільших жертв нацизму», - заявив дипломат.

Посол, який упродовж тривалого часу намагається домогтися спорудження у Берліні гідного місця пам’яті про українців-жертв нацизму, закликає майбутню урядову коаліцію погодитися з цим законним бажанням українців. Він також сподівається, що новий Бундестаг не допустить подвійних стандартів і встановить меморіал на вшанування 8 мільйонів загиблих українців. Адже німецька влада рік тому схвалила спорудження пам’ятника полякам, майже 6 мільйонів яких загинуло під час Другої світової війни.

Читайте також: Україномовний аудіогід запустили у знаменитому німецькому палаці Сансусі

«Я не хочу налаштовувати жертв нацистів одні проти одних, але своїм рішенням створити місце пам’яті лише для поляків Бундестаг свідомо відкрив скриньку Пандори», - заявив Мельник, який вважає це рішенням владно-політичним, а не ухваленим у контексті політики пам’яті.

Український посол також знову розкритикував федерального президента ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра через інтерв’ю до 80-ї річниці нападу гітлерівської Німеччини на Радянський Союз, у якому політик заявив, що енергетичні відносини, зокрема проєкт «Північний потік - 2», є «майже останнім мостом», який з’єднує Європу з Росією, і не варто їх розривати, зокрема з огляду на війну Німеччини проти СРСР.

Читайте також: Український посол назвав «Північний потік 2» ножем у спину України
 

«Ми, українці, вважаємо таке дивне історичне виправдання небезпечного геополітичного проєкту Путіна абсолютно недоречним. Це звучить так абсурдно і цинічно, ніби «Північний потік - 2» був частиною компенсації за нацистські звірства», - заявив Мельник.

Він додав, що українці отримають від цього трубопроводу нову величезну загрозу у війні, яку РФ веде проти України вже понад 7 років - довше, ніж тривала Друга світова війна.

Як повідомлялося, федеральний президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр 6 жовтня у Києві взяв участь у заходах на вшанування 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-