Штайнмаєр на заходах у Бабиному Яру: «Мені важливо сьогодні бути тут»

Штайнмаєр на заходах у Бабиному Яру: «Мені важливо сьогодні бути тут»

Укрінформ
Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що йому важливо бути сьогодні на заходах на вшанування 80-их роковин трагедії Бабиного Яру.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, свою промову Штайнмаєр розпочав з цитування вірша Євгена Євтушенка “Бабин Яр”.

“Для німця, для Федерального президента Німеччини шлях сюди, до Бабиного Яру, важкий, водночас я вдячний, що я сьогодні тут”, - зазначив політик.

За його словами, у пам'яті німців події часів Голокосту, які відбувалися на території України, мають неналежне місце.

“...У Києві, в Одесі, у Бердичеві, Чернівцях, Мізочі та багатьох інших місцях. Хто в моїй країні, Німеччині, знає сьогодні про цей Голокост? Хто знає ці імена, просякнуті кров’ю? Всі ці місцини не мають належного місця в наших спогадах. Україна на нашій карті пам’яті залишається занадто блідою, занадто схематично зображеною. Тому мені важливо бути сьогодні тут”, - наголосив Штайнмаєр.

Президент Німеччини підкреслив, що схиляє голову в глибокій жалобі і водночас відчуває глибоку вдячність за примирення.

“Примирення - це не те, чого можна вимагати. Його можна тільки дарувати. Тим більше я відчуваю вдячність за тісне партнерство, яке поєднує наші країни сьогодні. Тим більше я відчуваю вдячність за спільні основи, які ми разом сповідуємо: міжнародне право і людська гідність, свобода народів в їхньому політичному самовизначенні та територіальні цілісності, мирна і безпечна Європа” - відзначив політик.

Читайте також: Нові дослідження свідчать, що в Бабиному Яру стратили близько 200 тисяч людей – Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, 6 жовтня на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» відбуваються заходи до 80-их роковин трагедії.

Участь у них беруть Президент України Володимир Зеленський, президент Ізраїлю Іцхак Герцоґ та президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, голова парламенту Грузії Каха Кучава, спікер Риксдагу Швеції Андреас Норлен, Маршалок Сенату Республіки Польща Томаш Гродзький та представники інших іноземних делегацій.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-