Український посол назвав «Північний потік 2» ножем у спину України

Український посол назвав «Північний потік 2» ножем у спину України

Укрінформ
Україна шокована останніми кроками Німеччини в питанні газопроводу «Північний потік 2» та не збирається миритися з тим, що газогін усе ж буде пущений в експлуатацію. 

Про це заявив посол України у ФРН Андрій Мельник в інтерв’ю німецькій редакційній мережі RND.

Посол заперечив, що Київ змирився з фактом, що російський газ піде в Європу по цьому трубопроводу, та запевнив, що це питання ще далеке від завершення як політично, так і юридично.

Дипломат зізнався, що в Україні були шоковані тим, що в останній робочий день старого вже федерального уряду Міністерство економіки та енергетики ФРН висловило свою офіційну позицію про відсутність безпекових застережень у контексті експлуатації «Північного потоку 2».

Процес сертифікації може тривати до початку січня 2022 року, але діючий уряд, очевидно, хотів упередити ситуацію, в якій новий уряд, до якого очевидно увійдуть соціал-демократи, ліберали та «Зелені», може встановити нові перешкоди або навіть заморозити проєкт.

«Це дійсно шокуючий для нас підхід. А сам «Північний потік-2» залишається нічим іншим, ніж ножем у спину України, це призведе до величезної втрати довіри до Німеччини на найближчі десятиліття», - заявив Мельник.

Він також звернув увагу на те, що Берлін консультується з іншими державами щодо проєкту, а з Україною – ні. «Це зовсім не свідчить про добрий стиль, оскільки при цьому завдається колосальна шкода нашим інтересам», - додав дипломат. Він зауважив, що Федеративна Республіка Німеччина таким підходом до того ж порушує свої зобов’язання за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

Український посол нагадав, що «Нафтогаз» хоче терміново заслухати Федеральне мережеве агентство щодо процесу сертифікації, щоб довести одне: цей газопровід надзвичайно небезпечний, він суперечить законодавству ЄС, і тому ніколи не повинен бути введений в експлуатацію.

Для української економіки запуск газогону мав би катастрофічні наслідки, визнав дипломат.

Також Мельник нагадав, що Німеччина зобов’язалася вести переговори з Москвою про транзит газу через Україну принаймні ще десять років після 2024 року. Чи вдасться їй досягти цієї мети без жодних зволікань ще у 2022 році, стане черговим лакмусовим тестом на довіру до Берліна, вважає посол.

Мельник назвав «Північний потік-2» мабуть найбільшою геополітичною помилкою німецького уряду, який завершує свою каденцію. Майбутня коаліція, переконаний він, має обов’язково виправити цю помилку для того, щоб хоч якось відновити втрачену довіру до Німеччини.

Читайте також: Nord Stream 2 не хоче виконувати газову директиву ЄС - у Німеччині подали нову скаргу до суду

Як повідомлялося, суперечливий газогін «Північний потік-2» потужністю 55 млрд кубів газу на рік добудовано влітку цього року, наразі він проходить процес сертифікації німецьким регулятором, але технічний газ у нього вже закачаний, і є припущення, що він може піти на ринок в умовах дефіциту пального в Європі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-