Nord Stream 2 не хоче виконувати газову директиву ЄС - у Німеччині подали нову скаргу до суду

Nord Stream 2 не хоче виконувати газову директиву ЄС - у Німеччині подали нову скаргу до суду

Укрінформ
Проектна компанія "Північного потоку - 2" Nord Stream 2 AG оскаржила у Федеральному суді Німеччини рішення Вищого земельного суду Дюссельдорфа у справі про звільнення від норм газової директиви ЄС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс.

Уточнюється, що апеляцію було подано Газпромом 21 вересня. Раніше 25 серпня Вищий земельний суд Дюссельдорфа відхилив позов Nord Stream 2 AG на рішення Федерального мережевого агентства (Bundesnetzagentur) не звільняти газопровід від норм газової директиви ЄС.

Оператор проєкту мотивує свою апеляцію тим, що на дату набрання чинності нормами нової газової директиви ЄС, 23 травня 2019 року, газопровід було завершено щодо фінансового забезпечення. Тому Nord Stream 2 AG вимагає виключити компанію із вимог зміненої газової директиви.

Читайте також: Рішення щодо надійності Nord Stream 2 не повинні ухвалюватися похапцем – Кулеба

Йдеться про норму газової директиви ЄС, яка у Німеччині регулюється відповідним національним законом. Скаргу було подано стосовно параграфа 28б закону про енергетичну економіку ФРН.

Серед головних положень директиви - поділ компаній, що постачають газ, та компаній, що його транспортують. Це означає, що компанія-оператор "Північного потоку - 2" має бути незалежною від "Газпрому", а 50% його пропускної потужності мають резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але лише зі схвалення Єврокомісії.

Теоретично можливість звільнення від регулювання передбачається законодавством ФРН, але поширюється лише на газопроводи, які були добудовані до 23 травня 2019 року.

Як повідомлялося, російський газовий монополіст "Газпром" 10 вересня оголосив про завершення будівництва газопроводу "Північний потік - 2". 18 жовтня оператор будівництва Nord Stream 2 AG заявив, що перша нитка газопроводу "Північний потік - 2" заповнена технічним газом і готова до роботи.

Газопровід побудовано з Росії до Німеччини в обхід України по дну Балтійського моря. Єдиним акціонером проекту є Газпром. Наразі газопровід чекає на сертифікацію з боку німецького регулятора.

Читайте також: Мінекономіки ФРН не консультувалось з Україною щодо сертифікації Nord Stream 2 - Вітренко

Проти цього проєкту виступають Україна, Польща, країни Балтії та США. Уряди цих країн, а також впливова група депутатів Європейського парламенту вважають, що Росія вже зараз використовує газопровід "Північний потік - 2" як гібридну енергетичну зброю як проти України, так і проти всього Євросоюзу.

Засновником Nord Stream 2 AG є Gazprom international projects LLC, дочірня компанія ПАТ «Газпром».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-