Від архаїчних колядок до «Дахи Брахи»: у Києві готують концерт-подорож до Дня Незалежності

Від архаїчних колядок до «Дахи Брахи»: у Києві готують концерт-подорож до Дня Незалежності

Укрінформ
У центрі Києва на Михайлівській площі 21 серпня о 21:00 відбудеться унікальна музична подія – концерт-подорож «Ковчег «Україна»: десять століть української музики”, що поєднає традиційну і класичну музику, шедеври українського образотворчого мистецтва і новітні технології.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сторінці події у Фейсбуці.

«Цей концерт-колаж має перезавантажити «музичні архіви» країни та зробити їх цікавими сучасному слухачеві, а також відкрити світові невідому колосальну музичну спадщину України», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, «Ковчег «Україна» – це понад 20 шедеврів української музичної спадщини: від архаїчних колядок до "ДахиБрахи" – наші «золоті» і «платинові» сингли за останні десять століть. Це великий симфонічний оркестр, два хори – чоловічий і жіночий, вісім солістів, п'ять музичних гуртів, 30 тонн сценічних конструкцій і LED-екран площею понад 50 кв.м.

Читайте також: Хто приїде на «Оксамитовий сезон» в Одесу: оперно-балетний фестиваль оголосив програму

Ініціатором і креативним продюсером проєкту є засновниця культурної платформи Ковчег «Україна» Ярина Винницька. Співавторка і головний диригент концерту – зірка світової класичної сцени Оксана Линів.

У музичній команді «Ковчегу» - відомі українські гурти і солісти – «ДахаБраха», “Хорея Козацька”, “Курбаси”, Уляна Горбачевська, Молодіжний симфонічний оркестр під орудою Оксани Линів, Національна чоловіча капела "Дударик", Київський дівочий хор ім. Лисенка, оперні солісти – сопрано Оксана Нікітюк і тенор Назар Тацишин.

Повідомляється, що особлива гостя концерту – 85-річна співачка з Полісся Домініка Чекун – хранителька традиції ритуального співу Полісся. Спеціально до події Сергій Жадан та гурт «ДахаБраха» написали пісню – легенду про Ноя на український лад. 

Читайте також: У Київській опері відбулася прем'єра першого українського камерного мюзиклу

До «Ковчега» приєднаються зірки української сцени – солістка гурту The Hardkiss Юлія Саніна, Джамала, Святослав Вакарчук, Wellboy, Аліна Паш.

У програмі концерту – архаїчні колядки й давні духовні наспіви, музика українського бароко і авангард ХХ ст., твори класиків і сучасних українських композиторів, зокрема духовний кант епохи бароко на слова Григорія Сковороди; улюблені хіти "ДахиБрахи", виконані разом з симфонічним оркестром; народна колискова в поєднанні з джазовими канонами Гершвіна у виконанні Юлії Саніної; класичний твір Володимира Івасюка, що відкриє автора естрадних хітів з несподіваного боку; Джамала продемонструє, наскільки близькими є ліричні українські і кримськотатарські пісні; тужливість лемківської народної пісні у виконанні Святослава Вакарчука і симфонічного оркестру; славнозвісний “Щедрик” у несподіваному прочитанні від композитора Івана Небесного; втрачені твори Василя Барвінського вперше після реконструкції; у фіналі - старовинний бароковий кант ХVІІ ст. "Потоп" ("Строй ковчег, Ною") в епічній обробці Івана Небесного і виконанні учасників концерту.

Музичну програму буде супроводжувати мультимедійна інсталяція з використанням новітніх технологій – голографічні проєкції, AR-ефекти доповненої реальності. Відеоряд складатиметься з шедеврів традиційного мистецтва України – гуцульські ікони на склі, полтавські рушники, плахти, килими, вишиті сорочки ХІХ ст., кераміка Поділля і Гуцульщини; а також барокові різьблені іконостаси, скульптури Пінзеля, фрески Софії Київської, графіка Олени Кульчицької та Богдана Сороки й багато іншого.

Читайте також: На офіційний Youtube-канал проєкту «Ковчег «Україна» здійснили диверсійну атаку

Сцена з підйомними механізмами нагадуватиме обриси корабля-ковчега. Екран у формі кола – це вітрило, сонце, що сходить, або ж портал між минулим і майбутнім України.

Захід приурочений до 30-річчя Незалежності України та організований Міністерством культури та інформаційної політики, Державним агентством з питань мистецтв та мистецької освіти спільно з культурною платформою Ковчег «Україна». До ініціативи доєдналась творча команда телеканалу 1+1, який покаже телеверсію концерту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-