У Київській опері відбулася прем'єра першого українського камерного мюзиклу

У Київській опері відбулася прем'єра першого українського камерного мюзиклу

Фото
Укрінформ
У Київській опері 15 серпня відбулася прем'єра першого українського камерного мюзиклу «Соломон та Суламіф: Пісня Пісень».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Ця історія, що дійшла до нас із глибини віків, – справжній гімн великому коханню царя Соломона та його юної обраниці Суламіф. У різні роки до цієї теми зверталися Шолом-Алейхем, Олександр Купрін, Моісей Вайнштейн, Гюстав Моро, Юліус Шнорр фон Карольсфельд.

«Все починалося з ідеї втілити вокальний цикл «Соломон та Суламіф». Але ж я, як режисер, одразу побачила в цій історії неймовірний сценічний потенціал. А пандемія підкоригувала мій творчий запал, тож ми й почали творити камерний мюзикл. Вирішила епатувати не трешем, а поетикою», - розповіла після прем’єрного показу режисер і автор лібрето Юлія Журавкова.

Читайте також: Театр Франка відкриває новий сезон: на які прем’єри чекати

Автори мюзиклу взяли уже готові тексти Михайла Євшина та Ліляни Беліменко, а В'ячеслав Полянський створив музику.

«Вичитуючи весь масив тексту, я вибирала найкраще серед різних відтінків кохання Соломона та Суламіф. Хотіла показати цю історію не як фреску, що застигла в історичному часі, а передати почуття живих людей в актуальному ключі. Цар у нас - втілення кожного закоханого чоловіка, його кохана та ревнива дружина, з якою вже давно охололи почуття - творять напружену драму. Постійно тримаємо інтригу. До самого кінця вистави незрозуміло, чим все закінчиться», - каже режисер.

Прем’єра мюзиклу «Соломон» / Фото: Настя Телікова

На сцені - мінімум виконавців та мобільні декорації – це основа для відтворення мюзиклу у різних просторах: чи в малій залі, чи на вулиці, на сцені філармонії чи в сільському клубі. З наявним складом виконавців і музикантів легко мандрувати в турах. Крім того, це - можливість для невеликих творчих колективів поставити цей твір своїми силами.

Продюсер мюзиклу Світлана Євдокименко поділилась найближчими планами. Наступну виставу планують на жовтень, а також складають графік - коли і в які регіони можуть повезти постановку.

«Хочемо підтримати регіональних митців та показати їм, як працювати мінімальним складом. Адже в нашому альбомі-клавірі є фонограма, яку троє виконавців можуть використати для якісної постановки. Щоб учні та студенти музичних закладів могли проводити свої репетиції, вчитись на прикладі цього мюзиклу та творити свої постановки. Ми розуміємо, що не у всіх є інструменталісти, чи й у селі немає інструментів, тож наш аудіозапис - стане їм у пригоді. Ці записи будуть у вільному доступі», - сказала Євдокименко.

Читайте також: На Одеському кінофестивалі відбулася прем’єра «Аннетт»

За її словами, цей мюзикл - своєрідна платформа для сучасних митців. «Не кожен має досвід та фінанси до масштабності жанру мюзиклу. А наш варіант дасть можливість підштовхнути до дії ті колективи, які не оперують значними коштами, але хочуть поставити якісний матеріал. Цей камерний формат у час пандемії дуже актуальний», - переконана продюсер.

Камерний мюзикл "Соломон та Суламіф: Пісня Пісень" створено ГО «Культурно-мистецька фундація DUSHA UA” за підтримки Українського культурного фонду (програма "Культура плюс").

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-