Стратегія розвитку читання в Україні: бібліотечні фонди щороку треба оновлювати на 10%

Стратегія розвитку читання в Україні: бібліотечні фонди щороку треба оновлювати на 10%

Укрінформ
Стратегія розвитку читання на 2021-2025 роки передбачає оновлення бібліотечних фондів, а відповідно до міжнародних норм, воно має становити щороку 10%.

Про це заявила на презентації стратегії в Укрінформі директор Науково-технічної бібліотеки КПІ ім. Ігоря Сікорського, президент ВГО «Українська бібліотечна асоціація» Оксана Бруй.

«Ми всі знаємо про стан справ з бібліотеками – і про приміщення, і про фонди, і про обладнання, і про ІТ – з усім цим біда. Звичайно, є винятки, але на тлі 30 тисяч бібліотек це крапля в морі. Ми хочемо, щоб кожен міг прийти в сучасну в усіх розуміннях бібліотеку і обрати собі потрібну книжку - в зручному форматі, в зручний спосіб. А для багатьох людей у нас в країні бібліотека - це єдина можливість, щоб читати книжки», - наголосила Бруй.

Читайте також: Щодня читають тільки 8% українців - Інститут книги

Вона зазначила, що для цього необхідно здійснити низку системних заходів, які закладено в Стратегії, зокрема постійне оновлення фондів бібліотек.

«Що є ключовим для того, щоб люди могли читати в бібліотеках? Має бути що читати. Не просто будь-що, бо у нас станом на кінець 2019 року, відповідно до офіційної статистики на порталі бібліотеки Ярослава Мудрого, є більше ніж 700 млн фонду в бібліотеках, а нові, актуальні книжки в різних форматах, жанрах. Ми знаємо міжнародні стандарти, Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій (ІФЛА), відповідно до яких оновлення бібліотечного фонду щороку має становити 10%, а це від 700 млн є 70 млн примірників. Навіть якщо ми говоримо про 5%, то це 35 млн», - наголосила Бруй.

Вона наголосила на необхідності передбачити відповідні кошти для цієї мети.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-