Як безпечно зустріти Великдень і посвятити паски - рекомендації вірянам і священникам

Як безпечно зустріти Великдень і посвятити паски - рекомендації вірянам і священникам

Укрінформ
Напередодні Великодня, що цьогоріч і відбувається за умов епідемії коронавірусу, Міністерство культури та інформаційної політики закликає священнослужителів та вірян дотримуватися правил карантину.

Про це йдеться у зверненні, оприлюдненому на сайті міністерства.

«Міністерство культури та інформаційної політики звертається до лідерів (релігійних громад – ред.) та всіх священнослужителів з проханням максимально дотримуватися офіційно запроваджених урядом України правил карантину, аби не наражати себе, своїх близьких та друзів, а також всіх віруючих на очевидну небезпеку», - підкреслюють автори звернення.

При цій нагоді у МКІП нагадують основні правила та дають рекомендації щодо організації пасхальних урочистостей та обрядів. А саме про те, що у храмах не може перебувати більше, аніж 10 осіб: священнослужителів, які здійснюють священнодійство, членів кліру та притчу, без яких це служіння не може відбутися; що при здійсненні священнодійства важливо дотримуватися дистанції, намагатися уникати безпосереднього контакту, виходячи з того, що на одну особу має припадати не менше 5 кв. м. площі церковної споруди.

Читайте також: Глава УГКЦ закликає вірян не приходити до церкви на Великдень

Зазначається, що присутні у храмі, окрім тих, хто безпосередньо провадить службу чи співає на кліросі, повинні надягати маски. Кожній релігійній громаді радять організувати, зокрема за сприяння власних парафіян та ктиторів, онлайн-трансляцію богослужіння.

«За безпосереднього сприяння МКІП та у взаємодії з Суспільним телебаченням на весь період дії карантину організовано телевізійні трансляції з головних святинь десяти релігійних організацій України. Безпосередньо у часі пасхальних відзначень буде інтенсифіковано і графік цих трансляцій, і розширено число релігійних організацій, з храмів яких буде організовано відповідні трансляції», - інформують в міністерстві.

Там закликають з надзвичайною відповідальністю та застосуванням всіх засобів безпеки поставитися до організації освячень пасок, при цьому у всіх випадках уникаючи скупчення вірян.

Зокрема, у сільській місцевості такі освячення рекомендується організувати, запропонувавши священнослужителям освячувати пасхальні кошики при кожному подвір’ї, щоб господарі при цьому знаходилися на безпечній відстані – 1,5-2 м.

У містах радять убезпечити процес освячень через попереднє здійснення цього обряду у пекарнях (закладах торгівлі) або через налагодження процесу індивідуального освячення пасок (при храмі чи біля помешкань за умов, що віряни перебуватимуть на безпечній відстані одне від одного) впродовж щонайменше двох днів – у суботу, напередодні свята, та протягом всієї неділі, безпосередньо у день Пасхи.

Читайте також: Зеленський каже, що більшість українців підтримують проєкт "Великдень вдома"

МКІП також рекомендує кожній релігійній структурі утворити спеціальний підрозділ чи надати нових повноважень вже існуючим, щоб координувати протиепідеміологічні заходи та надавати узгоджені з представниками влади рекомендації для священнослужителів та віруючих як у перед пасхальний, так і пасхальний періоди.

Як повідомляв Укрінформ, із 12 березня в Україні ввели карантин у навчальних закладах та низку інших заходів з протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19.

Кабінет міністрів ухвалив рішення про тимчасову заборону в'їзду в Україну іноземців та закрив міжнародне пасажирське сполучення.

25 березня надзвичайну ситуацію запровадили по всій Україні. Карантин подовжили до 24 квітня.

Закрили заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків. Також зупинили роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, припинено міжміське й міжобласне автомобільне, залізничне та авіасполучення.

2 квітня уряд ухвалив постанову про посилення "карантинних" обмежень. Таким чином, із 6 квітня в Україні карантин стає жорсткішим, зокрема забороняється ходити вулицями більш як по двоє та перебувати в громадських місцях без масок чи респіраторів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-