Нищук радить переосмислити

Нищук радить переосмислити "тоталітарне" мистецтво

Укрінформ
Мистецтво, що створювалося за тоталітарних часів, потребує переосмислення та збереження.

На цьому наголосив міністр культури Євген Нищук у Житомирі на першому фестивалі сучасного мистецтва «Жовтень у Жовтні», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Коли говорять, що ми живемо за новими стандартами і треба все декомунізувати, я абсолютно підтримую декомунізацію. Вийдемо на вулицю і побачимо на кінотеатрі «Жовтень» монументальну мозаїку Світлани Зеленої (художниця-монументалістка - ред.). Подивіться на неї уважніше - там коні гончара, гвинтівки Січових Стрільців. Ми ж не маємо розуміти, що цю гвинтівку обов’язково тримав червоноармієць. Митці насправді закладали ті глибокі сенси навіть у страшні часи тоталітарного режиму», - зауважив Нищук.

За його словами, фільми, які виходили у 1960-ті роки, з’являлися не завдяки, а всупереч. Там закладені такі речі, які вища партійна школа не одразу розсекречувала, але в них є ідентичність, яку треба відновити і зберегти в гуманний спосіб та надати їй нового переосмислення.

Нищук наголосив, що виставка «Можливо, це мистецтво», присвячена пізньорадянській монументальній та архітектурній спадщині, що відкрилася у кінотеатрі «Жовтень», збирає багатьох людей, які не говорять про політику, а дискутують про мистецтво та вирішують що з ним робити далі.

Читайте також: Нищук назвав ризики для культурної спадщини України

«Думаю, що «Жовтень» у Житомирі може стати центром культури, ідей та практик, які перетворюватимуться в дію. Це і є вірна децентралізація, спрямована на те, аби ми не стрімголов їхали у столиці різних країн, і в тому числі у Київ, а знаходили реалізацію своїх ідей на місці - там, де народилися», - додав міністр культури.

Євген Нищук разом із Мариною Порошенко та віце-прем’єром Геннадієм Зубком взяли участь у першому фестивалі сучасного мистецтва «Жовтень у Жовтні», що розпочався у Житомирі 27 жовтня і триватиме до 4 листопада. Захід проходить за сприяння Українського культурного фонду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-