Нищук назвав ризики для культурної спадщини України

Нищук назвав ризики для культурної спадщини України

Фото
Укрінформ
Швидкі перетворення, які переживає світ, а також ситуація гібридної війни, яку проти України веде Росія, спонукають до пошуку інших шляхів збереження культурно-історичної спадщини.

Ці питання будуть обговоренні під час міжнародної конференції “Культурна спадщина у XXI столітті: збереження, використання, популяризація”, за участі почесного президента Міжнародної ради з охорони пам'яток та історичних місць (ICOMOS) Густава Араоза, повідомив під час прес-конференції в Укрінформі міністр культури України Євген Нищук.

“Я радий, що до нас завітав пан Густаво Араоз, почесний президент ICOMOS, який має великий досвід і практику громадської діяльності по збереженню культурної спадщини в світі. Це дає нам можливість через міжнародні організації напрацьовувати такі механізми, які убезпечили б нас від тих ризиків, які ми маємо в ситуації, яка склалася в Україні", - сказав Нищук.

Прес-конференція "Культурна спадщина у ХХІ столітті: українська парадигма" в Укрінформі / Фото: Овсяннікова Юлія, Укрінформ

Він зазначив, що з одного боку ризики для культурної спадщини становить ситуація гібридної війни, коли в анексованому РФ Криму, на тимчасово окупованих територіях України залишилися об'єкти історико-культурної спадщини, і багато з них - світового та національного значення.

“Одна справа, коли летять бомби в Сирії на ті чи інші об'єкти, і вони вщент розлітаються на очах у людей. У нашому випадку інший, ще неопрацьований досвід, - це коли йде гібридна війна, коли іноді зумисно робиться так, щоб окремо якимось чином або розграбувати, або пошкодити, або зробити певні вандальні дії, які унеможливлюють в подальшому чи номінувати, чи отримати об'єкту статус світового надбання”, - сказав Нищук.

Читайте також: Порошенко привітав початок прямого моніторингу ЮНЕСКО в окупованому Криму

Другий виклик, який постає перед Україною у справі збереження історико-культурної спадщини, за його словами, стосується містобудівних перетворень.

“Ми маємо напрацювати чіткі механізми, закони і убезпечити себе від того, щоб якісь об'єкти були під ризиком. Все це і є тією роботою, яку ми маємо провести в короткий термін і далі в робочому порядку з ICOMOS в даному випадку”, - сказав міністр.

На конференції, яка відбудеться 19-20 жовтня у Вінниці, обговорюватимуться питання впливу на історико-культурну спадщину кліматичних змін, економічної кризи, суспільних рушень тощо, а також зміни підходів до її збереження, інтеграції культурної спадщини в життя громад.

Нагадаємо, ICOMOS (Міжнародна рада з питань пам'яток і визначних місць) створена у 1965 році як неурядова громадська організація, відіграє провідну роль у світовій пам'яткоохоронній діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-