У Києві назвали лауреатів премії «Воїн світла» пам'яті Жизневського

У Києві назвали лауреатів премії «Воїн світла» пам'яті Жизневського

Фото
Укрінформ
У Києві визначилися із лауреатами міжнародної українсько-білоруської літературної премії «Воїн світла» пам'яті білоруського активіста Євромайдану і журналіста, члена Самооборони Майдану Михайла Жизневського.

Ними стали білоруський письменник Михайло Скобла (за книжку есе «Саркофаги страху») та український письменник Микола Хомич (за роман «Загадка гробниці»).

Церемонія нагородження відбулася у четвер біля пам'ятника Михайлу Жизневському у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Лауреатом літературної міжнародної премії «Воїн світла» став письменник Михайло Скобла, Республіка Білорусь, за книжку есе «Саркофаги страху». Також лауреатом літературної міжнародної премії «Воїн світла» став письменник Микола Хомич, Україна, за роман «Загадки гробниці», - сказав народний депутат Олег Петренко.

Книжка білоруського письменника та ведучого білоруської служби радіо «Свобода» Михайла Скобли «Саркофаги страху» - це гостра полеміка з білоруським суспільством з приводу недобудованості національного проекту Республіка Білорусь, обережності білорусів у відстоюванні своєї свободи, абсурду в сучасній державній культурній політиці, ігнорування владою видатних постатей білоруської історії та інші постколоніальні явища білоруської дійсності.

«Для мене це дуже велика честь, що мене відзначили премією пам'яті Михайла Жизневського, що носить ім'я молодого білоруса, який загинув під час подій Майдану. Дякую за те, що отримав премію. За те, що українці так вшановують пам'ять про нашого білоруса», - зазначив Скобла.

Роман іншого лауреата премії «Воїн світла», українського письменника Миколи Хомича, «Загадка гробниці»  - це історичний детектив, у якому молоді патріотично налаштовані кияни в пошуках останків Ярослава Мудрого вступають у конкурентну боротьбу з Московським патріархатом, який веде підривну діяльність в Україні для знищення української державності та відновлення Російської імперії. Під час розслідування загадок минулого Київської Русі герої роману знімають історичні маски, за якими століттями ховалася брехня й політичні технології, за допомогою яких Росія тримала український народ у покорі, стримуючи пробудження національної самосвідомості та духовного спротиву колоніалізму.

«Я хотів би, щоб ця премія, яка так гарно називається, мала додаток - премія «Воїн світла» імені Жизневського. Вона має носити певне конкретне ім'я», - наголосив  відомий український поет Дмитро Павличко у заключному слові.

Премія «Воїн світла» заснована у 2016 році  Київською організацією Національної спілки письменників України та опозиційною Спілкою білоруських письменників і вручається щороку на день народження героя Небесної Сотні Михайла Жизневського. Автор ідеї - Володимир Даниленко.

Премією відзначаються кращі прозові книжки року, видані білоруською та українською мовами, в яких зображено благородного, активного, сильного героя, що відстоює ідеали свободи і справедливості. 

Фото: Євген Любімов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-