ГУР готує третій удар по Кримському мосту, він «приречений» - The Guardian

ГУР готує третій удар по Кримському мосту, він «приречений» - The Guardian

Укрінформ
Головне управління розвідки Міноборони України готує третій удар по Кримському мосту, що сполучає територію РФ з тимчасово окупованим Кримом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian із посиланням на джерела в ГУР.

Високопоставлені представники ГУР заявили, що Кримський міст "приречений".

ГУР вважає, що найближчим часом зможе вивести з ладу цей об'єкт, йдеться у публікації.

"Ми зробимо це у першій половині 2024 року", - заявив Guardian один із представників ГУР, додавши, що у голови української розвідки Кирила Буданова вже є "більша частина коштів для досягнення цієї мети". За словами джерела, Буданов дотримується плану, схваленого Президентом України Володимиром Зеленським, щодо "мінімізації" військово-морської присутності РФ у Чорному морі.

Читайте також: У Москві заочно заарештували громадянина Грузії за «підрив» Керченського мосту - ЗМІ

Як зазначається, для російського лідера Володимира Путіна Кримський міст є відчутним нагадуванням про те, що він вважає одним із своїх найбільших політичних досягнень: "повернення" півострова до складу РФ у 2014 році з прихованим використанням російських військ та фіктивного референдуму.

Для України цей міст однаково є ненависним символом незаконної анексії Криму. Його руйнація зміцнить кампанію України зі звільнення півострова та підніме бойовий дух на полі бою та за його межами.

Як пише видання, поки незрозуміло, як буде зроблено удар. Адже РФ вжила широких заходів щодо захисту мосту, посиливши протиповітряну оборону та розгорнувши "баржу-мішень" в якості приманки для керованих ракет, що наближаються.

Як відомо, протягом останніх п'яти місяців Україна потопила сім кораблів Чорноморського флоту РФ. Останній з них, "Сергій Котов", був уражений під час нічного рейду за участю 10 українських дронів-амфібій Magura V5, начинених вибухівкою під час патрулювання на південь від Кримського мосту. Представники ГУР заявили, що це була "операція з формування" перед новою атакою на міст.

Читайте також: Ворог уже не використовує Кримський міст для постачання зброї - глава СБУ

До цього міст двічі зазнавав ударів та ремонтувався. Наліт українських морських безпілотників у липні минулого року завдав значної шкоди ділянці дороги, що проходить паралельно ділянці залізниці, яку використовують російські військові для перевезення танків та вантажів. У жовтні 2022 року внаслідок вибуху бомби, таємно пронесеної у вантажівці, декілька прольотів споруди обвалилися та пішли під воду.

Як повідомлялося, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак заявив, що головна загроза для Автономної Республіки Крим – це російські військові об‘єкти та незаконно побудований міст, бо АРК – це Україна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-