СБУ викрила колаборантку в Криму, яка закуповує військове спорядження для росіян

СБУ викрила колаборантку в Криму, яка закуповує військове спорядження для росіян

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України зібрала доказову базу на колаборантку, яка фінансує окупаційні угруповання РФ, переховуючись у тимчасово захопленому Криму.

Про це Управління СБУ в Полтавській області повідомило у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«На півострові вона очолює так званий «благодійний фонд», який закуповує для загарбників безпілотні літальні апарати, автомобілі, військове спорядження та різне обладнання. За оперативними даними, з кінця лютого 2022 року, фігурантка зібрала понад 100 тис. у доларовому еквіваленті на потреби російських військ, які воюють на Херсонському та Запорізькому напрямках», - йдеться у повідомленні.

Серед цих окупаційних угруповань – 126-а окрема бригада берегової охорони ЗС РФ (пункт постійної дислокації - тимчасово окупований Крим), 810-а бригада морської піхоти ЗС РФ (пункт постійної дислокації - тимчасово окупований Севастополь), 80-а окрема мотострілкова бригада ЗСРФ (пункт постійної дислокації – селище Алакуртті Мурманської області, Росія) та інші частини.

За «волонтерські» кошти колаборантка організувала придбання дронів різних модифікацій, позашляховиків, генераторів та військової амуніції.

Читайте також: СБУ викрила колаборанта, який на Миколаївщині організував харчування «кадирівців»

Такі «досягнення» колаборантки були відзначені нагородами від ФСБ та підрозділів міноборони країни-агресора.

Як встановило розслідування, фігуранткою є мешканка Полтавщини, яка разом зі своїм чоловіком ще у 2014 році переїхала до Криму. Згодом вони разом з двома спільницями організували на півострові так званий «благодійний фонд військової допомоги» російським загарбникам.

Для наповнення «бюджету» псевдоустанови колаборанти збирали «внески» від місцевих підприємців, а потім акумулювали їх на потреби окупантів.

На підставі зібраних доказів, слідчі Служби безпеки заочно повідомили очільниці «фонду», її чоловіку і двом спільницям про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 4 ст. 111-1 (Передача матеріальних ресурсів незаконним збройним чи воєнізованим формуванням); ст. 111-2 (Пособництво державі-агресору); ч.ч. 2, 3 ст. 436-2 (Виправдовування, збройної агресії РФ проти України).

Читайте також: На Донеччині СБУ з початку року виявила 13 інформаторів, які працювали на ворога

Слідство стосовно трьох фігурантів завершили, матеріали скеровані до суду.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Полтавській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Як повідомляв Укрінформ, керівників підприємства підозрюють у фінансуванні тероризму.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-