На Донеччині СБУ з початку року виявила 13 інформаторів, які працювали на ворога

На Донеччині СБУ з початку року виявила 13 інформаторів, які працювали на ворога

Укрінформ
У Донецькій області в початку 2024 року вже виявлено 13 інформаторів, які працювали на ворога.

Про це повідомила керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«У 2022 році у нас було по інформаторам 69 підозр і 34 вироки, а в 2023 році вже виявлено 74 інформатори і було 40 вироків. Тільки за січень і не повний ще лютий 2024 року ми виявили вже 13 осіб. Тобто, на жаль, тенденція така, що кількість їх збільшується», - сказала Прищепа.

За її словами, працівники СБУ, звичайно, вже навчилися швидко ідентифікувати інформаторів, виявляти та швидко документувати.

«Але якщо це не стосується нашої роботи, то мені дуже важко говорити, чому кількість інформаторів збільшується, адже люди бачать, що коїться на прифронтових територіях Донецької області, скільки туди прилітає ворожих ракет, артилерії… І люди продовжують, на жаль, співпрацювати з окупантами», - зауважила працівниця СБУ.

Читайте також: СБУ викрила очільницю штабу «Юнармії», яка готує підлітків з Луганщини до війни проти України

Окрім того, СБУ на Донеччині викрила посадовців-колаборантів, які співпрацюють з агресором на тимчасово захоплених територіях регіону.

«Служба безпеки продовжує викривати посадовців-колаборантів, які співпрацюють з агресором у тимчасово захоплених регіонах України. Зокрема, слідчі повідомили про підозру колаборантам, які свідомо пішли на співпрацю з представниками країни-агресора та погодились обійняти посади в окупаційних органах росіян на Донеччині», - сказала Прищепа.

Вона уточнила, що жителіЗачатівки, Андріївки та Гранітного щиро підтримували ідею існування «ДНР» та зміну державного кордону України. За це вони були призначені на посади «голів сільських адміністрацій ДНР».

Від імені жителів сільських громад вони намагаються встановлювати окупаційні порядки та дотримуватись законів загарбників, здійснюють організаційно-розпорядчі та господарські функції, розпоряджаються місцевими бюджетами та агітують населення своїх селищ до співпраці з РФ. Також ці зрадники співпрацюють з прокремлівськими ЗМІ та поширюють фейки щодо Збройних сил України.

Читайте також: СБУ викрила очільника «виборчої комісії» на псевдореферендумі в Луганську

«Співробітники Служби безпеки зібрали беззаперечні докази добровільної співпраці зловмисників з ворогом. Слідчі повідомили йому про підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України. Фігурантів оголошено в розшук», - констатувала представниця СБУ.

Як повідомлялося, Донеччина перебуває під постійними обстрілами російських військ, майже щодня ворог убиває і травмує цивільних жителів, руйнує житлові та адміністративні будинки, енергетичні та інфраструктурні об’єкти. Донецька область має найбільшу протяжність лінії фронту, яка становить близько 300 км.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-