СБУ викрила очільницю штабу «Юнармії», яка готує підлітків з Луганщини до війни проти України

СБУ викрила очільницю штабу «Юнармії», яка готує підлітків з Луганщини до війни проти України

Укрінформ
СБУ зібрала доказову базу щодо колишньої викладачки одного з луганських вишів, яка вербує до російської мілітарної організації дітей середнього та старшого шкільного віку.

Про це 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях повідомило в Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Встановлено, що від початку російської агресії зловмисниця перейшла на бік ворога. Певний час вона працювала заступницею директора «ДУ ЛНР «Краснодонський ордена дружби народів музей «Молода гвардія». У листопаді 2022 року окупанти призначили її начальником штабу регіонального відділення «Всеросійського дитячо-юнацького військово-патріотичного руху «Юнармія» у так зв. «ЛНР», - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, ця воєнізована організація діє під керівництвом Міністерства оборони РФ. Вона має за мету військовий вишкіл дітей та підлітків та їх мотивування для проходження армійської служби.

За даними слідства, колаборантка проводить системну інформаційну діяльність на підтримку держави-агресора та її збройних формувань. На тимчасово окупованій території Луганщини вона бере активну участь у пропагандистських акціях окупантів.

У чисельних інтерв’ю пропагандистським медіа очільниця осередку «Юнармії» наголошувала на необхідності формування у молоді позитивного ставлення до армії агресора та готовності до військової служби в її лавах.

Такі дії, зокрема, порушують Женевську конвенцію 1949 року, яка забороняє пропаганду серед цивільного населення служби в армії окупаційної держави.

СБУ повідомила правопорушниці про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 6 ст. 111-1 (здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором) та ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Читайте також: СБУ оголосила підозру соратниці Аксьонова, яка вербує кримських школярів до «Юнармії»

Їй загрожує до 12 років позбавлення волі.

Досудове розслідування проводять слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

Як повідомляв Укрінформ, росіяни рекрутують українських школярів на ТОТ до військових вишів з допомогою поліції.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-