СБУ оголосила підозру соратниці Аксьонова, яка вербує кримських школярів до «Юнармії»

СБУ оголосила підозру соратниці Аксьонова, яка вербує кримських школярів до «Юнармії»

Укрінформ
Служба безпеки України оголосила підозру так званій заступниці очільника загарбницького псевдоуряду Криму Олені Романовській.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Фігурантці інкримінується вчинення державної зради ( ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України).

Встановлено, що на своїй «посаді» Романовська виконує вказівку Кремля щодо примусового залучення кримських школярів до російської мілітарної організації «Юнармія». У лавах цього формування дітям нав’язують ідеологію «рашизму» й намагаються прищепити ненависть до України.

Російські інструктори навчають «юнармійців» тактиці ведення бою, проводять вогневу й диверсійно-розвідувальну підготовку та загалом готують учнів до війни проти України.

За даними СБУ, до кінця 2024 року до лав «Юнармії» загарбники планують залучити кожну десяту дитину та підлітка з Криму.

Щоб виконати «рознарядку» Москви, Романовська дає прямі вказівки директорам місцевих шкіл на примусове залучення учнів до цього мілітарного формування. У разі відмови з боку батьків очільники навчальних закладів і викладачі погрожують «зверненням» до російських каральних органів на території півострова.

Як з'ясувало слідство, до березня 2014 року Романовська обіймала різні посади в апараті Верховної Ради Криму.

У період захоплення півострова підозрювана підтримала російських загарбників. Згодом була призначена до складу місцевої псевдоадміністрації під керівництвом гауляйтера Сергія Аксьонова, де керує так званим міністерством праці та соціальної політики.

Читайте також: До суду передали справу радника Аксьонова, якого окупанти призначили «міністром» на Запоріжжі

Фігурантка публічно підтримує збройну агресію Росії проти України та «героїзує» російських військових. Вона неодноразово брала участь у відкритті на території Криму «меморіальних дошок» загиблим загарбникам.

Наразі Романовська перебуває на тимчасово окупованій території України. Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисниці до відповідальності. Їй загрожує до 15 років ув'язнення.

Як повідомляв Укрінформ, днями підозру оголосили голові окупаційного «виборчкому Криму». Йому інкримінують пособництво у колабораційній діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-