Десять років окупації: у МЗС прокоментували доповідь ООН про порушення Росією прав людини у Криму

Десять років окупації: у МЗС прокоментували доповідь ООН про порушення Росією прав людини у Криму

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України привітало публікацію доповіді Управління верховного комісара ООН з прав людини щодо ситуації з правами людини у тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна).

Ця доповідь узагальнює системні грубі порушення на території тимчасово окупованого півострова з лютого 2014 року, зазначається у коментарі зовнішньополітичного відомства, передає Укрінформ.

У МЗС зазначили, що у доповіді зафіксовані численні випадки насильницького зникнення проукраїнських активістів, членів кримськотатарських організацій та журналістів у Криму, катувань та жорстокого поводження щодо осіб, яких окупаційна адміністрація звинувачує в екстремізмі, а також випадки систематичного придушення проявів української й кримськотатарської ідентичності та культури, обмеження свободи віросповідання та свободи думки з боку російської влади.

Читайте також: Зеленський: Настане час, коли Україна поверне безпеку в Крим

У зовнішньополітичному відомстві також привернули увагу до того, що у документі є посилання на рішення Міжнародного Суду ООН від 31 січня 2024 року, яким РФ визнано порушницею Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

«Росія, всупереч закликам міжнародної спільноти та положенням цілої низки резолюцій ГА ООН, а також попри регулярні звернення УВКПЛ, відмовляється надавати фізичний доступ експертам Моніторингової місії ООН на територію Автономної Республіки Крим... Закликаємо генерального секретаря ООН та верховного комісара ООН з прав людини і надалі докладати усіх зусиль для сприяння ефективному виконанню всіх резолюцій, схвалених Генеральною Асаблеєю ООН щодо ситуації з правами людини в тимчасово окупованому Росією Криму», - заявили у МЗС.

Читайте також: Кожен із десяти пунктів Формули миру стосується Криму - Точицький

У відомстві закликали міжнародну спільноту продовжити системний тиск на державу-агресора з метою припинення нею порушень прав людини та основних свобод в АРК, а також деокупації півострова.

Як повідомлялося, за даними Офісу омбудсмена, щонайменше 36 політичних в'язнів Кремля потребують негайної медичної допомоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-