Ми маємо боротися за Крим і можемо завершити війну на своїх умовах - Зеленський

Ми маємо боротися за Крим і можемо завершити війну на своїх умовах - Зеленський

Відео
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський у День спротиву окупації АР Крим і Севастополя закликав боротися за Крим і за повне відновлення сили міжнародного права щодо Криму і будь-якої іншої землі.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський у своєму зверненні до учасників форуму “26-2-14: Війна почалась у Криму”, передає Укрінформ.

"Сьогодні ми згадуємо події, які відбулись уже 10 років тому – відбулись в українському Криму. Коли наш півострів був украдений Росією. І коли разом з російською окупаційною армією в наш Крим увійшли приниження та знущання з людей, репресії та страх. Цю жорстоку війну, що триває зараз проти України, російський реваншизм породив саме тоді, коли відчув, що світ здатен заплющити очі на такі злочини, на такі анексії, на таке знущання з людей, чий дім просто відбирають", - сказав глава держави.

Він підкреслив, що війни завершуються по-справжньому чесно, коли зло, яке їх породило, вдається загасити. І саме тому відчуття справедливості й прагнення миру мають іти поруч.

"Це вимагає, зокрема, не забувати про Крим. Боротися за Крим. Чинити спротив тому злу, яке Росія принесла в Крим, а далі спробувала рознести всією Україною й хоче поширити також на землях інших народів", - зазначив Зеленський.

Він наголосив, що сьогодні вкрай важливо нарощувати реальну протидію російському злу на всіх рівнях і в усьому світі.

Читайте також: «Кримська платформа» ніколи не визнає окупацію Росією українських територій

"Ми маємо боротися за людей у Криму та в усіх інших окупованих частинах України. Ми маємо боротися за повне відновлення сили міжнародного права – сили щодо Криму, а отже, і будь-якої іншої землі. Ми маємо боротися за фундаментальне право кримськотатарського народу, як і будь-якого іншого народу – право жити у своєму домі", - сказав Президент.

Він висловив переконання, що вигравати в кожному з цих пунктів – означає гасити російський реваншизм, тобто фактично завершувати війну.

Зеленський подякував усім, хто не забуває про Крим, хто допомагає нашим зусиллям щодо Криму, а також тим, хто допомагає українським воїнам і хто бореться у Криму проти окупантів.

Президент акцентував на тому, що пріоритетом держави є повернення всіх полонених, всіх депортованих з України і кримських політичних вʼязнів. "Я вдячний усім країнам, які нам із цим допомагають", - підкреслив він.

Глава держави також наголосив, що "ми можемо завершити цю війну на своїх, українських умовах", повернути з окупації свою землю й людей та притягти Росію до справедливої відповідальності за скоєне. Але для цього, сказав Президент, потрібно боротися.

Читайте також: Спротив російській окупації Криму: як це було 10 років тому

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 26 лютого відзначають День спротиву російській окупації Криму.

Десять років тому диверсійні групи РФ почали спроби захопити Крим. 26 лютого 2014 року на заклик Меджлісу кримськотатарського народу до Верховної ради Автономної Республіки Крим вийшли тисячі кримських татар, українців та представників інших національностей чинити спротив російській окупації та заявили всьому світу про цілісність України.

Наступного дня, о 5-й ранку, до урядових будівель АРК увійшли регулярні військові формування РФ.

Фото, відео: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-