Правозахисниця назвала методи тиску на адвокатів у тимчасово окупованому Криму

Правозахисниця назвала методи тиску на адвокатів у тимчасово окупованому Криму

Укрінформ
Переслідування щодо адвокатів у Криму фіксуються майже від початку окупації півострова Росією.

Про це заявила експерт коаліції "Україна. П’ята ранку", партнерка АО AZONES Дар’я Свиридова на пресконференції в Укрінформі "Переслідування і приниження: реалії адвокатів в окупованому Криму".

"За підрахунками правозахисних організацій, на момент окупації в Криму було 1700 українських адвокатів. З них станом на сьогодні, за різними оцінками, залишилося близько 800 та майже 100 адвокатів заїхало з Росії", - сказала вона.

За словами Свиридової, робота адвокатів в умовах окупації стає дедалі небезпечнішою. Факти їх переслідування в умовах окупації фіксуються в Криму майже від початку 2014 року не лише українськими правоохоронними структурами, а й міжнародними, такими як ПАРЄ, Генеральна асамблея ООН тощо. Переслідують в основному тих адвокатів, які працюють у справах політв'язнів, кримськотатарських активістів.

Критичного загострення, за словами експерта, ці переслідування набули після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Додалася значна кількість політично вмотивованих справ, більше громадян потребували правової допомоги у таких справах, як ухилення від мобілізації до армії країни-агресора, переслідування за "дискредитацію ЗС РФ".

Основними формами переслідування та тиску на українських адвокатів у Криму, як зазначила Свиридова, є системне перешкоджання доступу до клієнтів, адміністративні арешти, затримання, переслідування в межах кримінальних і адміністративних проваджень, розгортання проти них дискредитаційних кампаній через підконтрольні Росії ЗМІ та соцмережі, примусові допити адвокатів як свідків у справах їхніх клієнтів, штрафування їх за публікації в соцмережах інформації, яку РФ вважає забороненою.

Читайте також: Журналістка Ірина Данилович у СІЗО Сімферополя перенесла інсульт – правозахисниця

За словами експерта, адвокати, які продовжують свою діяльність в окупації, змушені працювати з незаконно створеними окупаційними судами та взаємодіяти з "правоохоронними органами". І як саме така співпраця буде оцінена Україною - це "зона страхів" для адвокатів в окупації", заявила Свиридова. Крім того, за її словами, побоювання виникають через зареєстрований законопроєкт, який пропонує криміналізувати адвокатську діяльність на окупованій території. "Згідно з останніми опитуваннями, населення України не вважає за необхідне криміналізувати таку роботу, і це сильно "вдарить" по можливості захищати наших громадян в окупації від переслідувань", - заявила вона.

На переконання експерта, факт роботи адвоката на окупованій території не є підставою для його переслідування. Кожен випадок потрібно розглядати окремо. Як приклад вона навела роботу адвоката у справі Нарімана Джелялова та братів Ахтемових, який, за словами Свиридової, був присутній під час катувань Асана Ахтемова, сприяв слідству ФСБ у фабрикуванні справи.

На її переконання, вже сьогодні слід складати списки таких адвокатів і запроваджувати санкції щодо них.

Читайте також: У Криму окупанти «націоналізували» майно Пінчука і ще 76 юридичних і фізосіб

Як повідомлялося, в Україні вперше позбавили адвоката-зрадника із Криму професійного статусу.

Рада адвокатів України у вересні відмовилася розглядати звернення голови правління ZMINA Тетяни Печончик про порушення кримськими адвокатами Правил адвокатської етики і відклала розгляд звернення до завершення воєнного стану.

За даними досліджень Української Гельсінської спілки з прав людини та Регіонального центру прав людини, за час тимчасової окупації Криму на територію півострова незаконно перемістилися щонайменше 102 російські адвокати із 42 суб’єктів РФ. Це 10% від загальної кількості чинних адвокатів у Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-