Журналістка Ірина Данилович у СІЗО Сімферополя перенесла інсульт – правозахисниця

Журналістка Ірина Данилович у СІЗО Сімферополя перенесла інсульт – правозахисниця

Укрінформ
Незаконно ув'язнена росіянами кримська громадянська журналістка Ірина Данилович у СІЗО Сімферополя перенесла інсульт.

Про це заявила менеджерка проєктів ZMINA Вікторія Нестеренко під час презентації списку підозрюваних в переслідуванні кримських журналістів та блогерів у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Ірина Данилович, ще перебуваючи у СІЗО Сімферополя, перенесла один чи декілька інсультів. Зараз її етапували до Росії, там за допомогою тиску правозахисників домоглися провести їй хоча б якісь аналізи та МРТ. І МРТ підтвердило, що вона пережила інсульт. Її здогадки щодо її медичного стану перебуваючи в СІЗО Сімферополя підтвердилися", - сказала вона.

Нестеренко нагадала, що журналістка також захворіла на отит. "Вона постійно скаржилася на те, що у неї погіршується стан здоров'я. Жодного разу їй медичну допомогу не надали. Хоча правозахисники і її родичі постійно піднімали це питання. В результаті вона оглухла на одне вухо", - підкреслила вона.

Правозахисниця наголосила, що ненадання медичної допомоги є одним з механізмів тиску на політв'язнів і на журналістів, які ув'язнені в Криму та в РФ.

Вона поінформувала, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну правоохоронці зафіксувала 142 випадки атак та загроз на журналістів в тимчасово окупованому Криму.

Читайте також: До переслідування журналістів у Криму причетні понад 90 злочинців - правозахисники

Як повідомлялося, незаконно ув'язненій кримській громадянській журналістці Ірині Данилович у колонії в м. Зеленокумськ (Ставропольський край, РФ) не надають медичної допомоги.

28 грудня 2022 року Ірину Данилович у тимчасово окупованому Криму засудили до 7 років колонії загального режиму та штрафу у сумі 50 тис. рублів за нібито носіння вибухового пристрою. Верховний «суд» Криму у відповідь на апеляційну скаргу зменшив термін перебування в колонії на один місяць - до 6 років 11 місяців. Жінка неодноразово заявляла про тиск з боку співробітників ФСБ РФ, тортури та залякування.

Фото: КримSOS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-