Рада адвокатів не розглядатиме діяльність кримських адвокатів-порушників до кінця війни - ZMINA

Рада адвокатів не розглядатиме діяльність кримських адвокатів-порушників до кінця війни - ZMINA

Укрінформ
Рада адвокатів України (РАУ) відмовилася розглядати звернення голови правління ZMINA Тетяни Печончик про порушення кримськими адвокатами Правил адвокатської етики і відклала розгляд звернення до завершення воєнного стану.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Центр прав людини ZMINA.

“У червні 2023 року правозахисниця надіслала до Національної асоціації адвокатів України (НААУ) звернення про порушення адвокатської етики з боку низки кримських адвокатів, зокрема, Олега Глушка. Кримський політв’язень Асан Ахтемов звинуватив його у співучасті у фальшуванні кримінальної справи про підрив газопроводу в кримському селі Перевальне”, - ідеться у повідомленні.

Як зауважили у ZMINA, відомо, що деякі кримські адвокати, співпрацюючи зі слідством ФСБ, не захищають своїх підзахисних, не звертають увагу на катування та погіршують їхнє становище. В той час НААУ залишає їх чинними адвокатами України.

“Така ситуація відбувається у той час, коли низка українських адвокатів в Криму, зокрема, Ліля Гемеджи, Еміне Авамілєва, Айдер Азаматов, Еміль Курбедінов зазнають різних форм переслідування з боку окупаційної влади через свою професійну діяльність. НААУ не оприлюднювала жодних позицій щодо переслідувань українських адвокатів в Криму, попри те, що це її обов’язок за міжнародними стандартами та законодавством України”, - наголосили у Центрі прав людини.

Крім того, у своєму зверненні Печончик звернула увагу, що окремі українські адвокати долучилися до реалізації політики Росії щодо колонізації українського Криму та до створення й керівництва в умовах окупації органів адвокатського самоврядування “адвокатської палати Республіки Крим” та такої ж у м. Севастополі.

“Так, до прикладу, українська адвокатка Олена Канчи очолює це формування з березня 2017 року. У минулі роки серед українських адвокатів “президентами адвокатської палати Республіки Крим” були Марина Павлова, Анатолій Жерновий і Юлія Марчук”, - зауважили в ZMINA.

Правозахисниця закликала НААУ надати оцінку діяльності адвокатів Глушка, Канчи, Жернового і Марчук та позбавити їх свідоцтва українського адвоката.

У ZMINA зазначили, що своє рішення РАУ пояснила “унеможливленням тиску на адвокатів в умовах воєнного стану та необхідністю надання роз’яснень з питань дисциплінарної відповідальності в контексті оцінки індивідуальних правовідносин та конкретних обставин справи”.

Також рада пояснила своє рішення, зокрема, презумпцією невинуватості адвоката, відсутністю “повної та достовірної інформації під час розгляду звернення” та неможливістю її отримати в умовах воєнного стану.

Читайте також: За період окупації Криму на півострові зникли щонайменше 44 людини

“До закінчення війни РАУ, зокрема, відклала надання оцінки про переслідування адвокатів-правозахисників в Автономній Республіці Крим з боку окупаційної влади”, - поінформували в ZMINA.

Раніше ZMINA повідомляла, що попри публічну інформацію про грубі порушення професійної етики серед адвокатів в українському Криму НААУ не реагує на такі порушення і такі адвокати досі лишаються в реєстрі українських адвокатів, а їхні адвокатські свідоцтва є дійсними з погляду України.

Як повідомляв Укрінформ, Представництво Президента в Криму назвало 10 базових кроків після звільнення Кримського півострова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-